Bamses fødselsdag: En af DR’s helt særlige figurer kan fejre 40 år på TV

I denne måned er det præcis 40 år siden, at Bamse tittede frem på skærmen første gang. Her fik han en helt speciel plads i hjertet, da han klumset og uartig optrådte i TV-udsendelsen ’Døren går op’ fra 1982.

I efteråret 1980 fik en stor, gul bamse med en stor personlighed for første gang liv i tankerne og derefter på et stykke papir hos Finn Bentzen, Thomas Winding og Katrine Hauch-Fausbøll.

Bamsen skulle indgå som karakter i et nyt børneprogram, der udspillede sig i et stort lyserødt rum, hvor mennesker, dyr og andre væsener mødtes og underholdt børn på forskellig vis – et program, som kom til at hedde ’Døren går op’, og som blev sendt første gang den 3. januar 1982. Dermed er det i denne måned 40 år siden, Bamse mødte seerne og omvendt.

Bamse viste sig hurtigt at blive en favorit. Allerede senere i 1982 får Bamse sit eget univers i udsendelserne ’Fjernsyn for dyr’, som senere genudsendes under titlen ’Bamse på Planeten (Joakim)’, hvor Bamse er fløjet til Planeten Joakim i en pære. Her møder Bamse blandt andet dobbeltdyret Forlæns og Baglæns, han ser film (det kan man også i rummet) og bager brød i sin lavaovn.

På planeten Joakim lever Bamse i en surrealistisk verden, der umiddelbart ikke er genkendelig for de mindste seere, men som indbyder til fantasi og leg i en grad, som det ikke tidligere var set i børne-TV i de tidlige 80’ere. Planeten Joakim kan for eksempel tale, får ondt, hvis man hopper, og trænger nogle gange til at blive kløet lidt.

Kylling bliver til med hjælp fra seerne

En dag skal Bamse skrive en historie om en kylling, men selv efter at have tænkt grundigt og længe, kan han ikke komme på noget. Han beder derfor børnene, der ser programmet, om hjælp, og beder dem om at sende en tegning af kylling ind til ham og fortælle en historie om den. Imod al forventning vælter det ind med tegninger fra børn på tværs af hele Danmark. Alle disse tegninger udgør inspirationen til den trofaste og overbærende ven, vi dag kender som Kylling med de lange røde ben.

Et venskab der udvikler sig

De to venner får nu deres eget program, ’Bamses Billedbog’, som bliver sendt første gang den 10. juli 1983. I 'Bamses Billedbog’ bor Bamse i sin hemmelige hule, som han selv har bygget i en hemmelig skov, som man kun kan finde, hvis man farer vild.

Udover Kylling har han også sine menneskevenner Aske og Pernille, som er flyttet med fra det lyserøde rum i ’Døren går op’ og ud i Bamses skov.

Selvom Bamses hus flytter et par gange, så flytter Bamse aldrig ud af sin skov. Der bliver nemlig helt fra begyndelsen opsat nogle grundlæggende regler for Bamse. Blandt disse regler er blandt andet, at den virkelige verden ikke er en del af Bamses verden, og at han ikke kender noget til den.

Bamses fredsommelige tilværelse strækker sig altså ikke længere end til skoven, han bor i, de omkringliggende områder som søen, til ødemarken som nok snarere er en eng og for en kort tid også stranden, hvor hans ven Viola bor.

Bamse vækker forargelse - men bliver senere højt elsket

Med ’Bamses Billedbog’ program begynder børnefjernsyn at handle om at begå fejl og at lære af dem. I Bamses spejling af den adfærd, man ser hos børnehavebørn, er han den første figur i dansk børne-TV, som ikke vil børn noget, men som derimod ER barnet. Programmet handler om at spejle børn frem for at danne dem, hvilket først vækker forargelse. Man er for eksempel bange for at Bamses sproglige finurligheder vil påvirke en hel generations ordforråd! Der går dog ikke længe, før de kritiske røster aftager og Bamse i stedet bliver en elsket og værdsat figur af børn såvel som voksne.

  • Du kan se nogle af de ældste Bamse-udsendelser på dr.dk/bonanza

  • Du kan se masser af 'Bamses billedbog'-programmer på DRTV her