Papirerne fra paradis

Lækage af millioner af dokumenter afslører tætte forbindelser mellem USA’s handelsminister og Putins inderkreds.

Papirerne fra paradis

Lækage af millioner af dokumenter afslører tætte forbindelser mellem USA’s handelsminister og Putins inderkreds.

  • Af Bo Elkjær
  • 5. nov. 2017
Scroll for at læse

Hvis du kniber øjnene sammen og lægger hovedet på skrå i den rigtige vinkel, kan du se det: Den gigantiske kolos, der stamper ned gennem Øresund, er ikke et skib.

Det er en brik.

160 meter lang. Skrigende rød. 18.000 tons tung. Ror i den ene ende, stævn i den anden, men stadigvæk en brik. I et puslespil.

Puslespillet strækker sig fra de inderste cirkler i USA’s hovedstad, Washington D.C., over fjerne paradisøer og skumle skattely til de mest magtfulde gemakker i Ruslands Kreml.

USA’s handelsminister Wilbur Ross tjener penge på at sejle med flydende gas for et russisk firma, der delvist ejes af et nærtstående familiemedlem til Vladimir Putin, Ruslands præsident.

Det afslører en gigantisk lækage af interne dokumenter fra det globale advokatfirma Appleby. Oplysningerne om Wilbur Ross kommer fra virksomhedsregistre og fra en gennemgang af Applebys interne dokumenter.

Afsløringen kommer, samtidig med at den amerikanske præsident, Donald Trump, i stigende grad bliver belastet af forbindelser mellem hans nærmeste stab og Rusland.

Før han tiltrådte som minister i februar 2017, var 79-årige Wilbur Ross en gigant inden for investeringsvirksomhed.

Milliardæren tiltrak investorer fra hele verden. Pengene blev tjent på at investere i nødlidende virksomheder og få dem vendt, så de igen begyndte at give overskud. Det har givet ham øgenavnet "Konkurskongen".

Wilbur Ross var en hjemmevant kunde hos Appleby, og mange af hans investeringsfonde blev stiftet og drevet af firmaet.

Da han blev nomineret som handelsminister, underskrev han en erklæring om, at 80 firmaer og partnerskaber skulle sælges fra. Han ville dog beholde en række aktieposter, herunder i shipping-firmaet Navigator, der sejler med flydende gas fra Rusland.

Og så er vi tilbage ved skibet i Øresund. Det ejes således af Navigator, men de 15 meter høje bogstaver, der udgør navnet SIBUR, på siden af skibet afslører, at det sejler for det russiske firma af samme navn.

Siburs ejere tæller blandt andre Kirill Shamalov, der er gift med Vladimir Putins datter, og flere personer på USA’s såkaldte sanktionsliste. Oligarken Gennady Timchenko er en af dem.

Det er forbudt at handle med russiske personer og firmaer på sanktionslisten, og det er en af Wilbur Ross’ opgaver som handelsminister at sikre, at amerikanske virksomheder overholder forbuddet.

Sanktionslisten blev oprettet efter den russiske invasion af Krim-halvøen i 2014, og der blev føjet flere navne til listen efter russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Solen skinner stort set altid på paradisøerne Bermuda langt ude i Atlanterhavet, hvor turister nyder driverlivet. Havet er knaldblåt. Sandet er hvidt. Under palmerne er der skygge.

Men det er ikke kun under palmerne, der er skygge. I Victoria Street i byen Hamilton bor Appleby. Advokatfirmaet hjælper kunder fra hele verden med at gemme penge i skattely. Og det er dette firmas interne papirer, der nu er trukket ud i lyset.

De 6,8 millioner interne dokumenter afdækker Applebys arbejde fra 1950’erne frem til 2016.

'Paradispapirerne' er de blevet døbt.

Appleby blev etableret i 1898 af den excentriske advokat og major Reginald Woodifield Appleby, der brugte sin tid på at drikke te, spille cricket, skyde til måls med riffel og sidde i Bermudas parlament.

Major Appleby stod for lov og orden, i et sådant omfang at avisen Royal Gazette & Colonist Daily forudså, at kriminaliteten på øen ville stige i hans fravær, da han i 1924 rejste på ferie til England.

Firmaet bevægede sig for første gang uden for Bermuda i 1979. Siden har det undergået en transformation til nu at være en global aktør med mere end 700 ansatte i stort set hvert eneste skattely fra Cayman Islands i Caribien til Isle of Man i Storbritannien over Mauritius i Afrika til Hongkong i Asien.

Der, hvor du kan arbejde med skattetrykket, finder du Appleby. Eller som en kunde sagde i en tilfredshedsundersøgelse i 2013:

- I er et monster. Og det er en god ting.

Appleby har magt.

Tidligere ansatte går fra firmaet til poster som parlaments-medlemmer, dommere og embedsmænd, og i et skattely, Cook Islands, brugte man endda Appleby til at skrive offshore-lovgivningen.

Og Appleby har magtfulde kunder. De omfatter prinsesser og kongelige, adelige, premierministre og deres nærmeste. Selv Hollywood-stjerner. Appleby har leveret tjenester til nogle af verdens rigeste oligarker fra Rusland, Mellemøsten og Afrika.

Lys over skygge kommer ikke kun i form af sol over palmer, men også journalister med rullende kameraer og strittende mikrofoner.

Alt var kaos, da sværmen af journalister i efteråret 2017 rykkede ind i receptionen for at konfrontere Appleby med oplysningerne i de lækkede dokumenter. Alt blev filmet og optaget.

I første omgang var alle døre lukket. Selv en kuvert med skriftlige spørgsmål blev afvist. Ingen fra Appleby ønskede at stille op til interview:

Senere sendte Appleby et skriftligt svar til journalisterne:

- Vi er et offshore advokatfirma, der rådgiver klienter om legitime og lovlige måder at drive deres forretninger. Vi tolererer ikke illegal adfærd. Det er sandt, at vi ikke er fejlfrie. Der, hvor vi finder, at der er sket fejl, sørger vi hurtigt for at rette det og give de nødvendige oplysninger til relevante myndigheder.

Imens sejler gastankerne fra Navigator videre, frem og tilbage gennem Øresund. Fulde ud, tomme hjem.

Gassen bliver hentet i Ust Luga ved Sankt Petersborg i Rusland og leveret i Stenungssund ved Trollhättan i Sverige.

Pengene sejler en anden vej: Fra Rusland via Marshall Islands videre til Cayman Islands og derfra til Wilbur Ross, USA’s handelsminister.

Paradispapirene

'Paradispapirerne' stammer fra to offshore-firmaer, Appleby i Bermuda og Asiaciti Trust i Hongkong.

Det samlede læk er på 13.436.050 dokumenter og fylder 1,4 terabyte data. Alene fra Appleby er antallet af dokumenter 6.829.333.

Dokumenterne er blevet lækket til den tyske avis Süddeutsche Zeitung og delt med det internationale konsortium af undersøgende journalister ICIJ og deres globale netværk af mediepartnere.

I Danmark er Danmarks Radio og dagbladet Politiken med i ICIJ og har adgang til de lækkede dokumenter. I alt har 382 journalister fra 96 mediepartnere i 67 lande arbejdet med oplysningerne.

Der er 24.996 firmakonstruktioner i lækagen fra Appleby og 88.930 personer fra 180 lande. Appleby har oprettet firmaer i 58 lande. De fleste af firmaerne er oprettet i Bermuda, Cayman Islands, British Virgin Islands, Isle of Man og Jersey.

Kunder hos Appleby kommer primært fra USA, Storbritannien og Bermuda. Applebys største kunder er Caledonian (IOM) Limited, Group - SUN Capital Partner Group, Glencore Group, Ampersand Group og Speymill Deutsche Immobilien Company Plc.

Der er cirka 140 danske personer og firmaer samt 127 politikere og statsledere fra 47 lande i lækket.

Credit


Tekst: Bo Elkjær
Grafik: Mads Rafte Hein
Fotos: Getty Images, Scanpix og DR Dokumentar
Redaktør: Louise Kielstrup