• Af Nickolaj Sander
Scroll eller brug piltasterne for at læse

Xu Ruina er ikke vokset op med sin biologiske familie. Hendes forældre gav hende væk dagen efter, hun blev født. Fordi hun var en pige.

Hun er et af de utallige kinesiske børn, som blev bortadopteret på grund af Kinas etbarnspolitik - en politik, som blev indført i 1979 og ophævet igen i 2015.

Etbarnspolitikkken betød, at de fleste familier kun måtte få et barn. Familier på landet var undtaget - familier som Xu Ruinas – de måtte gerne få to børn.

Ofte blev drenge foretrukket frem for piger på grund af kinesisk tradition om, at drenge skal føre slægten videre. Derfor blev nyfødte piger ofte efterladt, slået ihjel eller bortadopteret i håbet om, at det næste barn blev en dreng.

Da Xu Ruinas mor blev gravid med hende, havde familien allerede to piger.

Et tredje barn ville udløse en straf og familien var ikke klar til at overskride familiepolitikken - i hvert fald ikke for en pige.

- De havde håbet på en søn. Det er meget åbenlyst, fortæller Xu Ruina.

Der er dog et område, hvor etbarnspolitikken med sikkerhed har sat sit aftryk - og det er på kønsfordelingen af de børn, der er kommet til verden siden 1979.

I dag fødes der 116 drenge per 100 piger i Kina. Da etbarnspolitikken eksisterede, var balancen endnu mere skæv, og den toppede i 2004 med 121 drenge per 100 piger. Til sammenligning fødes der globalt set 106 drenge per 100 piger.

Xu Ruina har i tre år forgæves søgt efter den familie, som fravalgte dengang for 30 år siden.

Nu har hun søgt hjælp hos en særlig mand.

Den succesfulde forretningsmand Li Yongguo, der hjælper bortadopterede børn som Xu Ruina med at finde deres biologiske forældre.

For Xu Ruinas vedkommende er hun ikke længere i processen.

Hun har afleveret sin DNA-prøve, og hun venter nu bare på det opkald fra Li Yongguo, som skal fortælle hende, om kartoteket gemmer på et match.

Det er langt fra alle familier, som ender i en lykkelig genforening. Ofte er adoptionerne foregået illegalt, og familierne har derfor ingen idé om, hvor deres barn ender henne.

Xu Ruina er heldig.

Efter tre års søgen og et 30 år langt liv uden sin biologiske familie skal hun nu møde dem for første gang, siden de gav hende væk.

Genforeningen kalder på svar.

Xu Ruinas far fortæller, at de bortadopterede hende, fordi de var bange familiepolitikkens konsekvenser.

- Vi skulle betale en stor bøde. Ellers ville de tage vores hus, husker faren.

Men genforeningen viser også tydeligt, hvordan drenge prioriteres højere end piger i Kina. For Xu Ruina har ikke kun to storesøstre, hun har også en lillebror.

Xu Ruinas mor blev gravid ét år efter, at Xu Ruina blev bortadopteret. Denne gang fik de en dreng. De beholdte ham og betalte bøden.

Men mest af alt viser det, hvordan den stramme familiepolitik i Kina har drevet familier fra hinanden. Det kan Xu Ruinas far være sandhedsvidne på.

- Jeg har ligget i min seng og grædt. Jeg har tænkt på, at jeg aldrig nogensinde vil kunne tilgive mig selv for at have givet min datter væk.

Credit


Tekst: Nickolaj Sander



Fotograf: Zhang Qunyi



Musik: Bensound.com



Webfeatureredaktør: Maya Nissen



Alle optagelser og interviews i denne webdok er lavet i forbindelse med "Horisont: Kinas knuste familier". Du kan se programmet på dr.dk eller på DR1 i aften klokken 21.55.