Vismænd advarer om, at Energiø Bornholm kan blive for dyr

Vismændene anbefaler at droppe projektet, hvis der ikke er en samfundsøkonomisk gevinst i det.

Energistyrelsen forestiller sig blandt andet, at havvindmøller vest for Bornholm skal levere strøm til Energiø Bornholm. Visualiseringen her er set fra Rønne. (Foto: © Energistyrelsen)

Artiklen er opdateret med citat fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard

Det bliver alt for dyrt for staten at gøre Energiø Bornholm til virkelighed.

Det frygter i hvert fald de økonomiske vismænd, der i deres nye rapport anbefaler, at hele projektet og økonomien bliver vendt endnu engang.

Hvis der så ikke er udsigt til et samfundsøkonomisk overskud, bør Energiøen droppes, skriver vismændene i deres rapport.

Vismændene vil blandt andet gerne have en vurdering af, hvad energiøen kommer til at betyde for Danmarks forsyningssikkerhed, ligesom de gerne vil have en vurdering af Power-to-X.

Anbefalingen bygger på Energistyrelsens egne beregninger for Energiø Bornholm. De viser, at projektet bliver op imod dobbelt så dyrt som oprindeligt antaget.

Energiøen skal vende udviklingen

Det er et råd, der ærgrer fungerende borgmester på Bornholm, Enhedslistens Morten Riis, meget:

- Det haster med den grønne omstilling. Omvendt skal vi selvfølgelig også sikre os, at vi får det optimale ud af pengene. Men det her er en streg i regningen, siger Morten Riis.

Bornholm satser meget på Energiøen og det boost, det vil give øen, der er hårdt trængt økonomisk.

- Omvendt kan jeg godt forstå vismændenes råd, når projektet er blevet næsten dobbelt så dyrt, siger Morten Riis.

Tiden er ikke til ny analyse

Står det til folketingsmedlem Lea Wermelin, valgt for Socialdemokratiet på Bornholm, skal der ikke laves nogen ny analyse nu.

I øjeblikket er selve infrastrukturen i Energiøen i udbud - altså de kabler, som skal transportere strøm fra Bornholm til Sjælland og andet teknisk udstyr.

Og Lea Wermelin vil altså gerne se, hvor det udbud ender henne rent prismæssigt, inden hun ønsker yderligere undersøgelser, som vismændene foreslår.

Naboerne omkring det planlagte landanlæg er imod projektet. De ønsker ikke den store transformerstation i landskabet. (Foto: © Marie-Louise Rafn, DR)

Folketingsmedlem valgt for Venstre på Bornholm, Peter Juel-Jensen, bakker fuldt op om Energiø Bornholm, men rådet fra vismændene gør indtryk på ham.

- Det er da noget, vi skal tænke over, og derfor skal forligskredsen nu overveje, om vi skal følge rådet og få lavet en ny analyse, siger han.

Et bredt udvalg af partier står bag Energiø Bornholm. Dansk Folkeparti har dog trukket sig fra forliget.

Efter dagens melding fra vismændene afviser klima-,energi- og forsyningsminister Lars Aagaard ikke, at der kan opstå en situation, hvor forligskredsen igen skal drøfte fremtiden for en bornholmske energiø.

- Med stor tiltro til en stærk havvindsektor i Danmark og Europa, besluttede vi i forligskredsen at finansiere en støtte til projektet på 17,6 mia. kr., som var forudsat at havvinden kunne bære sig selv. Om den forudsætning kan indfries, ved vi først den dag, havvindudbuddet( i Østersøen,red.) er gennemført. Hvis der opstår et brud med forudsætningerne i den politiske aftale, vil jeg selvfølgelig drøfte situationen med forligskredsen,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.