Teleselskaber kan ikke tvinges til at udlevere kundedata

Kunder mistænkt for brug af ulovlige film- og musiktjenester behøver ikke frygte at få data udleveret af Telia og Telenor.

- Det har været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder, siger Telenors juridiske direktør. (Foto: © Illustration: Jakob Støvring)

De to teleselskaber Telia og Telenor kan helt afvise at udlevere oplysninger om kunder, der er mistænkt for at have brugt piratkopier og streamet film og musik ulovligt på internettet.

- Dette er en vigtig sejr for vores ret til at beskytte vores kunders data, udtaler juridisk direktør i Telenor Danmark, Mette Eistrøm Krüger, i en pressemeddelelse.

Dermed er landsretten nået frem til det stik modsatte af Retten på Frederiksberg.

I oktober sidste år slog byretten ellers fast, at teleselskaberne skulle udlevere kundeoplysninger til advokater, som repræsenterer rettighedshaverne af det pågældende indhold, som kunderne har fået adgang til uden at betale for det.

'Pirater får lov at gemme sig'

Det er første gang, at retssystemet har taget stilling til, om borgernes retssikkerhed eller filmselskabers kommercielle interesser vægter højest.

Og i dette tilfælde har landsretten således ment, at kundernes ret til at få oplysninger beskyttet er vigtigere.

- Landsretten har i kendelsen (...) blandt andet foretaget en afvejning af hensynet til abonnenternes krav på hemmeligholdelse af oplysninger om brug af internettet over for hensynet til rettighedshaverens interesse i at få oplysningerne udleveret til brug for retsforfølgning af et eventuelt krav mod abonnenten, lyder det i dommen.

Advokat Jeppe Brogaard Clausen fra Njord Law Firm ærgrer sig på vegne af filmproducenterne over, at 'filmpirater får lov at gemme sig'.

- Det er en trist besked til den danske film- og tv-branche, at mulighederne for selv at undersøge ulovlig fildeling besværliggøres, og at arbejdet i højere grad må overlades til politiets knappe ressourcer, siger han ifølge Ritzau.

Hos Telenor er man derimod glade for, at teleselskabet ikke kan presses til at tilgodese for eksempel filmselskabernes indtjeningsmuligheder, siger juridisk direktør Mette Eistrøm Krüger.

- Det har været os magtpåliggende, at vi ikke kan blive pålagt nærmest per automatik at udlevere stakkevis af persondata om vores kunder blot for at understøtte nogle private aktører, der er drevet af kommercielle interesse.

Sådan undgår du ulovlig streaming

  • Er det for godt til at være sandt? Kan du se de nyeste biograffilm gratis? Så bør alarmklokkerne ringe.

  • Er der fri adgang til film? Eller er der uforholdsmæssigt mange popup-reklamer, så er der sandsynlighed for, at siden er ulovlig.

  • De lovlige tjenester viser tydeligt, hvilke abonnementstyper man kan benytte sig af. Eksempelvis bliver brugere af Spotifys gratis tjeneste ofte gjort opmærksom på, at man også kan købe et abonnement.

  • Mange tror, at streaming er lovligt, og at download er ulovligt. Streaming er blot en anden teknik og har intet at gøre med, om det er lovligt eller ej. Tjek derfor Sharewithcare.dk, hvor du kan finde en liste over de lovlige tjenester. Kilde:Rettighedsalliancen

Skulle udlevere 4.000 adresser

Telia og Telenor havde fået anmodning fra rettighedshaveres advokater om at udlevere data fra 4.000 ip-adresser.

Det er netop via folks ip-adresser, at advokatfirmaerne kan identificere 'sortseerne'.

Men teleselskaberne gik rettens vej. De mente, at borgernes retssikkerhed ville blive krænket, hvis de gav oplysninger om deres kunder videre til advokatfirmaer.

Flere advokater er på vegne af rettighedshavere som for eksempel filmselskaber begyndt at sende breve til folk, hvori de får besked om, at deres ip-adresse er blevet brugt til at downloade en film ulovligt.

Kunderne kan blive pålagt at betale erstatning for ulovlig streaming. I Danmark er det dog rettighedshaveren, der skal bevise, at man har downloadet en film ulovligt.