Hvis du ikke bryder dig om kunstig intelligens, så er du nødt til at stoppe med at bruge alle Googles produkter og services.
AI - som er den engelske forkortelse for kunstig intelligens - gennemsyrer nemlig alt, hvad Google arbejder på. Det var beskeden, da virksomheden tirsdag aften dansk tid kickstartede den årlige event, Google I/O.
Selskabets direktør, Sundar Pichai, skød foran 7.000 personer i Shoreline Amphitheatre i firmaets hjemby Mountain View i Californien, den næsten to timer lange forestilling i gang med at fortælle historier om, hvor AI allerede gør en forskel.
For eksempel hvordan kunstig intelligens allerede hjælper læger til at træffe bedre beslutninger, der kan redde liv, og hvordan folk med handicap kan leve et nemmere liv med hjælp fra intelligente computere.
Men AI bliver også bygget ind i helt almindelige services som for eksempel Gmail, hvor computeren nu kan foreslå længere sætningskonstruktioner, mens du skriver.
Google Assistenten er den nye stjerne
Herefter drejede fokus sig over på Google Assistant, som er navnet på Googles digitale assistent - der iøvrigt kommer i en dansksproget udgave i løbet af de næste par måneder.
Her er der ingen tvivl: Assistant er Googles helt store satsning for de kommende år.
Der blev brugt virkelig lang tid på at vise, hvor kompetent assistenten er blevet. Og selvom demonstrationerne naturligvis altid er nøje udvalgt, så viser teknologien markante fremskridt, som de færreste nok er klar over allerede er virkelighed.
Blandt andet så man assistenten - helt på egen hånd - ringe op til en frisørsalon og efter en længere samtale booke en tid til en klipning. Frisøren i den anden ende af røret havde ikke den fjerneste idé om, at det var en robot, hun netop havde haft en samtale med. Med god grund - det var nemlig ikke til at høre. Tjek selv i videoen nedenfor.
Udover at føre længere samtaler, kan assistenten nu også forstå komplekse sætninger, hvor den bliver bedt om at gøre to ting på en gang - for eksempel at tænde for en tv-serie og starte kaffemaskinen, hvilket er svært for en computer at forstå.
Begge ovenstående eksempler viser fremskridtet, indenfor det der kaldes Natural Language Processing - altså at computeren bliver i stand til at forstå helt naturlig tale, uden man skal adressere den på en særlig måde.
Google Assistant får stemme fra musikstjerne
Kunstig intelligens hjælper også Google til at designe en markant mere naturlig stemme. Faktisk har assistenten næsten menneskelige taleevner - for eksempel bruger den små øhh-lyde og naturlige pauser og betoninger, for at lyde mere naturtro.
Teknologien har derfor gjort det muligt for Google, at udvide sortimentet, så man snart kan vælge mellem seks forskellige stemmer.
Og for at det ikke skal være løgn, kommer der en syvende stemme senere på året, som stammer fra musikstjernen John Legend. Hans stemme er - med hjælp fra AI - blevet tryllet om til at være en stemme, man kan tildele assistenten. Den kommer dog næppe til at virke på dansk.
Fremover skal man kun aktivere assistenten en gang
Google satser i det hele taget benhårdt på at gøre Assistant mere naturlig at føre en samtale med.
Det betyder, at man fremover ikke skal sige ‘OK Google’ eller ‘Hey Google’, hver eneste gang man vil tale med assistenten. Snart skal man blot sige ‘OK Google’ første gang man vil ‘vække’ Google Assistant, hvorefter man bare holder samtalen kørende, på samme måde som man ville gøre, hvis man talte med et menneske.
Samtidig introduceres en funktion, Google kalder Pretty Please, som særligt skal få børn til at tale pænt til computeren. Gør de det, vil det blive ‘belønnet’ af assistenten, der vil give positiv feedback og fortælle børnene, at det er rart at blive tiltalt på en høflig måde.
Nye enheder med skærm på vej
I tillæg til de smarte højtalere, der går under navnet Google Home, og som netop styres ved hjælp af Google Assistant, kommer der snart flere nye enheder til, som også har en skærm. De er dog ikke udviklet af Google selv, men blandt andet af Lenovo og JBL.
Konceptet er at lægge et lag af visuel information oven på talen, som det allerede kendes fra flere af Amazons echo-enheder. Det gør det for eksempel muligt at se vejrudsigten eller se nyheder i stedet for blot at høre dem
Hele formålet med Assistant er ifølge Google-direktør Sundar Pichai at gøre folks hverdag nemmere og bruge mindre af vores tid, fordi vi kan konversere med computeren i stedet for at bruge tekst til at søge efter oplysninger.
Vi skal være mere til stede i virkeligheden
En anden ting, som Google havde stort fokus på ved præsentationen, var det, de kaldte ‘digital velvære’.
Helt konkret lanceres flere nye tiltag, særligt på Android, der skal få os til at bruge vores telefoner mindre og være mere til stede i den virkelige verden.
Med funktionen Android Dashboard vil man fremover kunne få et overblik over, hvor mange gange man har låst sin telefon op i løbet af dagen, hvor mange notifikationer man har fået, og hvor lang tid man har brugt på sin telefon. Dette vil også delvist gøre sig gældende på YouTube.
Samtidig gør Google det nemmere for forældre at styre børnenes skærmtid.
Til de af os, der let bliver distraheret af mobilen, lanceres en funktion i Android, som Google kalder Shush. Er den aktiveret, kan man blot lægge sin telefon på bordet med skærmen nedad, hvorefter telefonen bliver sat på forstyr ikke - dog med undtagelse af telefonopkald fra dine vigtigste kontakter, som du selv kan tilføje.
En anden ny funktion, der skal få os til at bruge telefonen mindre, har fået navnet wind down. Altså trap ned på dansk. Den minder en del om den sengetids-funktion, der findes på iPhone, hvor man bliver bedt om at gå i seng i god tid.
Med wind down kan man sågar sætte telefonen til at skifte farveprofilen til gråskala, både for at gøre det mindre attraktivt at bruge mobilen, men også for at slippe for de blå farver, der gør det svært at falde i søvn.
Ny Google News skal gøre op med fake news
Sidste nævneværdige punkt fra den næsten to timer tætpakkede præsentation var en ny udgave af Google News, som kommer ud i 120 lande.
Her vil Google forsøge at gøre op med fake news-problemet ved at samle artikler, videoer, tweets og andet indhold fra troværdige nyhedsmedier og personer i nogle samlede nyhedspakker om de største og vigtigste begivenheder.
Tanken er at give brugerne et bredt billede af, hvad den ‘rigtige’ historie er. Her vil der ikke blive lavet personaliseret indhold - alle brugere vil blive præsenteret for det samme indhold.
Dog vil man indenfor den almindelige nyhedsdækning have mulighed for at vælge emner, som man interesserer sig for, og følge udvalgte medier.
Den nye Google News bliver rullet ud i løbet af den næste uge.
Selvkørerende taxa kommer i år
Til allersidst blev der også tid til at invitere direktøren for Googles selvkørende bildivision Waymo, John Krafcik, op på scenen.
Han gentog, hvad der allerede tidligere har været oplyst, nemlig at Waymo vil introducere en ægte førerløs taxaservice - helt uden sikkerhedschauffør - i løbet af 2018 i Phoenix, Arizona.
Her er der allerede en del testpersoner, der bruger Waymos biler hver dag, og som altså bruger en førerløs taxa som deres primære transportmiddel til og fra arbejde.
Alt sammen kan det lade sig gøre på grund af… kunstig intelligens.