Rettelse: Artiklen er den 8. marts 2021 blevet opdateret med tal fra Dansk Erhverv.
Derudover er et citat af Maria Fredenslund rettet. Tidligere fremgik det, at man var under hackerangreb ved hvert tredje besøg på hjemmesider med ulovligt indhold. Den korrekte formulering er, at hver tredje af sådanne hjemmesider sætter dig i risiko for et angreb med malware. DR beklager fejlen.
Netflix, Viaplay, HBO og Disney+.
Hvis du har lyst til at se en film eller serie, er der masser af lovlige muligheder i dag.
Men hvis din foretrukne streamingtjeneste ikke har de nyeste film eller alle afsnit af din favoritserie, hvad gør du så?
Nogle skaffer dem på ulovlig vis ved at downloade eller streame ulovligt.
Det resulterer i, at danskerne hvert år ser omkring 19 millioner film ulovligt.
De ser også cirka 27 millioner serieafsnit ulovligt.
- Det er svimlende meget, siger Maria Fredenslund, der er direktør i RettighedsAlliancen. Det er er en non-profit medlemsorganisation, der arbejder med at beskytte indhold på internettet.
Et analysenotat fra Dansk Erhverv viser, at 12 procent af danskerne har downloadet eller streamet ulovligt det senest år. Undersøgelsen er fra maj 2020.
Vi har hentet flere film og serier under corona
Et år med coronanedlukninger har ikke mindsket, hvor meget vi downloader og streamer ulovligt - tværtimod.
- Vi kan måle trafikken til de ulovlige tjenester. Her kan vi se en stigning på 8-10 procent, siger Maria Fredenslund.
Når hverken barerne, biograferne, svømmehallerne eller lignende er åbent, kan det være svært at finde noget at lave.
- Derfor tror jeg, at vi ser stigningen. Vi har også set en lignende stigning i download og streaming på lovlig vis, så vi har helt sikkert set mere fjernsyn under nedlukningen, siger hun.
Streamingtjenester giver ikke færre ulovlige downloads
Man kunne tro, der næsten ikke var nogen, der hentede film og serier ulovligt mere, fordi der er et utal af lovlige streamingtjenester.
Men det er ikke tilfældet.
- Der blev også hentet indhold ulovligt for ti år siden. Men det er ikke sådan, at kurven bare er direkte nedadgående i forhold til, hvor mange der henter indhold ulovligt i dag. Kurven er nærmere mere konstant, siger Maria Fredenslund og fortsætter:
- Ved at blokere hjemmesider, der tilbyder ulovligt indhold, har vi haft held med at stoppe væksten i piratkopiering. Men det er stadig noget, mange danskere gør brug af.
Du får alt indhold gratis - næsten
Maria Fredenslund mener, at der er flere grunde til, at nogle stadig henter film og serier ulovligt.
- Der er ingen tvivl om, at det er et vigtigt parameter for de ulovlige tjenester, at alt er samlet et sted. De har også det allernyeste indhold, siger hun og fortsætter:
- Du kan få film og serieafsnit, før det er udgivet i din del af verden. Det gør det meget attraktivt for nogle brugere, og endnu mere skadeligt for rettighedshaverne.
Derudover er det gratis at downloade eller streame det ulovligt - i hvert fald hvis du ser bort fra risikoen for hackerangreb og store bøder.
Hver tredje kommer under angreb
Når du besøger hjemmesider, hvor du kan downloade eller streame ulovligt, løber du en stor risiko.
- Tal fra 2017 viser, at hver tredje af sådanne hjemmesider sætter dig i risiko for et angreb med malware, siger Maria Fredenslund.
Et angreb med malware betyder, at der bliver installeret (eller forsøgt at installere) ondartet software på din computer.
- Det kan ske, når du downloader en film eller serieafsnit ulovligt. I den fil, du henter, kan der være farligt software. Men i endnu højere grad ser vi det på de hjemmesider, der tilbyder det ulovlige indhold. Hver gang du trykker på hjemmesiden, er du i risiko for et angreb.
Sådan siger Jens Myrup Pedersen, der er professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet.
Kriminalle kan overvåge alt, du laver
Gennem malware kan hackere tiltvinge sig adgang til din computer eller smartphone på forskellige måder.
- Det kan ske, hvis du trykker på et pop-up-vindue, eller hvis du installerer en app, som du skal bruge til at streame. Eller hvis du downloader et plug-in, der skal bruges, for at filmen virker, siger Jens Myrup Pedersen.
Det kan give hackeren adgang til alt på din computer - også private billeder, kreditkortoplysninger og en oversigt over alt, du laver på din computer.
- Det kan misbruges på utallige måder. Hackere kan snuppe penge fra dig, omdirigere din computer, så du hele tiden kommer over på andre ulovlige hjemmesider, og overvåge alt, du taster på dit tastatur, siger Jens Myrup Pedersen og fortsætter:
- De fleste hackere er ikke interesserede i, at du ved, at du bliver overvåget, så du kan ikke altid se det, når malwaren installeres.