UFO’er var i virkeligheden første etape af nyt rum-internet

SpaceXs 60 nye satellitter trak en stribe af lys hen over nattehimlen.

Sidste uge lykkedes det rumfartsvirksomheden SpaceX at sende hele 60 satellitter i kredsløb om Jorden på én gang.

Men det var ikke alle rundt omkring på kloden, der havde fulgt lige godt med i nyhederne.

Ifølge det amerikanske medie Gizmodo.com rapporterede en hel del mennesker i Holland, at de havde set en mystisk kæde af lys bevæge sig over himlen. Lys, de mente var uforklarlige og derfor måtte være UFO’er.

Den hollandske hjemmeside Ufomeldpunkt modtog mere end 150 henvendelser om UFO-observationer, kort efter at satellitterne var sendt op.

De 60 satellitter er ikke en invasion fra rummet, men derimod den første opsendelse i SpaceX-grundlægger Elon Musks projekt "Starlink", der skal levere internet til de fjerneste egne på Jorden.

Var ekstremt tydelige

Normalt er satellitter ikke særlig nemme at se med det blotte øje. Men lige netop Starlink-satellitterne er sendt i så lavt et kredsløb om Jorden, at de nemt kan ses.

Faktisk fløj de kun 400 kilometer over Jorden. En normal data-satellit er, ifølge Business Insider, i kredsløb mere end 35.000 kilometer oppe.

Starlink-satellitterne flyver så lavt, fordi de på den måde kan levere hurtigere internet til selv mest øde steder her på Jorden.

Jo længere satellitten er fra Jorden, desto større forsinkelse (eller "lag", som det bliver kaldt i fagsprog) giver det.

De 60 satellitter var pakket tæt sammen i "næse-modulet" på SpaceXs Falcon-raket. Skal Elon Musk nå sit mål om at have 12.000 satellitter i kredsløb i 2027, skal han sende mindst 2 fyldte raketter op om måneden. (© Elon Musk/SpaceX via Twitter)

De første af mange

En af grundene til, at "normale" satellitter flyver så højt, er, at en enkelt satellit kan dække et meget stort område på Jorden. På den måde kræver det ikke særlig mange satellitter at give dækning over det meste af kloden.

Men jo tættere satellitterne er i kredsløb om Jorden, desto flere satellitter skal der til. Derfor kræver det minimum 400 satellitter i kredsløb, før Elon Musk kan begynde at levere bare en lille smule internet. Og 800 satellitter før netværket giver "moderat" dækning.

Og først når netværket, hvis alt går efter planen, er helt udbygget i 2027 med 12.000 satellitter i kredsløb, vil han kunne levere lynhurtigt internet overalt på Jorden, skriver Business Insider.

To "normale" satellitter i kredsløb i 35.000 kilometers højde. Lysstrålen fra satellitterne viser, hvor stor en del af Jorden, den enkelte satellit dækker. (© NASA's Scientific Visualization Studio)

Afgørende millisekunder

Det er en bekostelig affære for Elon Musk at bygge sit internet. SpaceX regner med, at det kommer til at koste 10 milliarder dollars at sende alle satellitterne op.

Men der er også penge at tjene.

Når netværket er fuldt udbygget, vil det, ifølge SpaceX, levere 50 procent hurtigere internet end det, vi får via lyslederkabler i jorden. Og det vil betyde, at forsinkelsen er langt mindre. Noget, der især vil komme finansielle institutioner til gode, hvor et millisekund kan være afgørende for, om køb og salg af en aktier giver overskud.

Derfor var det da også en optimistisk Elon Musk, der tidligere på måneden til et pressemøde udtalte, at han regner med, at Starlink vil indbringe mellem 30 og 50 milliarder dollars.

Snakker sammen med laser

Internettet hernede på Jorden er begrænset af de lyslederkabler, vi har. Der er nemlig hastighedsgrænse for, hvor hurtigt lys kan bevæge sig gennem kablerne.

Men når lys bevæger sige gennem vakuum i rummet, rejser det 47 procent hurtigere. Og det er netop, hvad Elon Musk vil udnytte.

På Starlink-satellitter sidder nemlig lasere, som satellitter kan bruge til at kommunikere med hinanden. På den måde kan de sende data på tværs af jorden langt hurtigere, end hvis det skal passere gennem kabler.

Det kræver så blot et stort netværk af satellitter, der ligesom stafetløbere kan give data videre til hinanden.