Snart virker Smittestop også på gamle iPhones

Gamle iPhone-modeller helt ned til iPhone 5S forventes at kunne bruge Smittestop i starten af 2021.

Sundheds- og Ældreministeriet fortæller, at det fra 2021 bliver muligt at bremse flere smittekæder, fordi flere danskere kan bruge Smittestop. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2020) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Hvis du er ejeren af en ældre iPhone, har du højst sandsynligt ikke kunnet bruge den danske corona-app, Smittestop, der har kostet mindst 32 millioner kroner af udvikle.

Det er fordi, teknologien bag appen har krævet, at din iPhone har haft styresystemet iOS 13.5 eller nyere for at installere den.

Dermed har danskere med de populære iPhone 6 eller iPhone 5S ikke haft adgang til smittesporings-appen.

Indtil nu. Apple har nemlig frigivet en version af iPhone-styresystemet, iOS 12.5, der understøtter teknologien på ældre iPhones.

Det er nu op til Sundheds- og Ældreministeriet og deres leverandør, Netcompany, at implementere teknologien i Smittestop.

Ministeriet: Den er klar i starten af 2021

Ministeriet fortæller, at det kræver en række tekniske tilpasninger af appen, før Smittestop også virker på de ældre modeller, men at løsningen er på vej.

- Det vil snart være muligt for endnu flere danskere at bruge Smittestop, da appen kommer til at virke på flere ældre modeller af iPhones. Det forventes, at appen kommer til at virke på disse telefoner i starten af det nye år, skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelse.

Firmaet bag Smittestop står klar til lave ændringen, så snart de får opgaven.

- Jeg kan bekræfte, at det teknisk er muligt at implementere løsningen i Smittestop. Vi skal bare have besked på at gå i gang, siger Ask Riis, der er kommunikationsrådgiver hos Netcompany.

Hos Sundheds- og Ældreministeriet er Apples opdatering en god nyhed.

- Denne ændring betyder, at det bliver muligt for endnu flere danskere at downloade og bruge appen til gavn for smitteopsporingen, skriver de.

Sådan virker den

Smittestop bygger på Apple og Googles bluetooth-løsning 'exposure notifications'. Det vil sige, at den både kan bruges på iPhones og på Android-telefoner.

Den bruger din telefons bluetooth-signal til at registrere og huske, hvem du har mødtes med. Møderne gemmes anonymt på din egen telefon og ikke på en central server.

Myndighederne kan altså hverken snage i, hvem du har været sammen med, eller hvor I mødtes.

Jo flere telefoner, der har Smittestop installeret, jo bedre virker løsningen. Den 12. december var coronaappen blevet hentet 1,9 millioner gange.

Epidemiolog Lone Simonsen, der er professor på Roskilde Universitet, vurderer dog, at mindst 3,4 millioner danskere skal bruge appen, før det virkelig 'batter noget'.

- Så ville man fange omkring halvdelen af alle sande kontakter til de smittede, siger Lone Simonsen til Detektor.

Se i denne trin-for-trin-guide, hvordan Smittestop virker: