Hvis du ser op på nattehimlen fra den sydlige halvkugle, kan du måske se Ny Indi, en af de mere lysende stjerner, som vi kan se fra Jorden.
Og stjernen er ikke bare flot.
En ny undersøgelse viser nemlig, at Ny Indi også er en meget gammel stjerne, som har oplevet lidt af hvert gennem sine godt 11 milliarder år.
11 milliarder år er uforklarlig lang tid. Dengang fandtes hverken Solen eller Jorden, og vores galakse, Mælkevejen, var stadig ung.
Men der var ikke fred og ro i Galaksen. Netop da Ny Indi opstod, var Mælkevejen faktisk ved at kollidere med en anden galakse.
Det fortæller Amalie Stokholm, der er ph.d. på Aarhus Universitet, og en af de forskere, der har undersøgt Ny Indi.
- I 2018 fandt man ud af, at Mælkevejen var kollideret med en mindre galakse engang i en fjern fortid. Men det er først nu, vi ved, hvornår det skete. Og det ved vi, fordi vi kan se, hvordan det påvirkede Ny Indi, fortæller hun.
Stjernen blev simpelthen slået ud af kurs lige som den opstod, og det røber overfor Amalie Stokholm og hendes kolleger, at det var netop der, kollisionen også skete.
- Det, vi kunne se, var at Ny Indi blev flyttet væk fra sin oprindelige bane på grund af kollisionen mellem galakserne.
Resultaterne er blevet publiceret i det akademiske tidsskrift Nature Astronomy.
Stjernen blev kastet af sin oprindelige bane
Dværggalaksen, som kom i vejen for Mælkevejen, hed Gaia-Enceladus. Rester fra den findes i dag ud over en stor del af Mælkevejen.
- Det viste sig, at der var nogle stjerner, der måtte høre sammen, fordi de bevægede sig på samme måde, men de var spredt ud over Mælkevejen. Den logiske forklaring var, at de var rester fra en lille galakse, der var ramlet ind i Mælkevejen.
Hvor længe siden, det var sket, kunne forskerne ikke helt regne ud. Men da Amalie Stokholm og hendes kolleger skulle bestemme Ny Indi's alder, fik de altså den gigantiske kollations alder med som bonus.
- Og viden om den kollision er astronomer vildt interesseret i, fordi den er en afgørende begivenhed i vores galakses historie, siger Amalie Stokholm.
Mælkevejen er stadig på kollisionskurs
At galakser engang imellem braser sammen, er ikke nyt.
Faktisk har astronomer regnet sig frem til, at Mælkevejen igen er på kollisionskurs. Den vil ramle sammen med vores nabogalakse, Andromeda, om cirka fire milliarder år.
Men en galaktisk kollision lyder måske voldsommere, end den er.
- Der er rigtig langt mellem tingene i galakser, så det er ikke ligesom at kaste to bolde op imod hinanden. Det er mere ligesom når to skyer svæver sammen, forsikrer Amalie Stokholm.
Generelt er der altså ikke grund til at frygte kollisionen. Men vi mennesker kommer nok ikke til at se den nye og total forandrede nattehimmel, som opstår efter kollisionen.
For på det tidspunkt er der næppe mennesker eller liv, som vi kender det, på Jorden.
Da vil Solen nemlig være løbet tør for sit brændstof, brint, og derfor svulme op og blive til en rød kæmpe.
Den vil i processen sluge Merkur og Venus, mens Jorden vil blive meget varm og ubeboelig.