Hvis du er en af dem, der skal have den nyeste iPhone 11, som blev lanceret på et Apple-pressemøde i tirsdags, så kan du blive en af de første til at prøve en ny teknologi, der kan sende filer mellem iPhones.
Det foregår ved at pege på den, du vil sende filen til - som også skal have investeret de mange tusinde kroner i en ny iPhone 11 - og derefter dele filen med Apples indbyggede AirDrop-funktion.
Gør du det i dag, får du en liste over alle, der har slået AirDrop til, men den nye metode er altså ifølge Apple smartere. Her kan du nemlig dele filer bare ved at pege med din iPhone.
Det er en ny chip, der gør, at der ikke skal mere end et peg for at dele. Chippen kales U1, og den giver mere præcis data om retning og lokation, end det vi har i dag.
- Men potentialet i U1-chippen er langt større end at lade os sende feriebilleder til hinanden lidt nemmere, siger Mads Thimmer, der er direktør i teknologihuset Innovation Lab.
Som at give telefonen en ny sans
I reklameteksten på Apples hjemmeside beskrives U1 som en ny sans i de kommende iPhones. Og hvis elektronik faktisk havde sanser, ville den nye chip være en slags avanceret retningssans.
Rygterne forud for pressemødet gik på, at Apple ville lancere en service, hvor små brikker (tags) med U1-chips kan sættes i nøgleringen, klistres på fjernbetjeningen eller andet, man ofte ikke kan finde.
Næste gang en af tingene er væk, kan telefonen hjælpe med at finde det igen, hvis det har gemt sig mellem sofahynderne.
Indtil videre har Apple dog kun fortalt om muligheden for at sende filer ved at benytte den nye chip.
Men kode i iOS 13-styresystemet, der forventes at komme senere på måneden, vidner om en funktion, der kan hjælpe med at finde forlagte genstande, rapporterer webmediet Macworld.
Skal være mere end en tingfinder
Selvom det vil være rart at kunne finde sine nøgler med et klik, er det kun toppen af isbjerget, mener dansk ekspert.
- Man udvikler ikke en helt ny chip fra bunden, fordi nogle iPhone-ejere har svært ved at finde fjernbetjeningen, siger Mads Thimmer og fortsætter:
- Det kan umuligt være det, der er det endelige formål. Det åbner op for en række muligheder for enterprise-løsninger, og det kan være en stor del af satsningen.
Enterprise-løsninger er noget, der rækker ud over det, man gør i almindelige apps. Noget der er en del af noget større.
- Sundhedsområdet er et oplagt mål for den slags løsninger, hvor en chip som U1 kan være en stor hjælp, siger Mads Thimmer.
Han beskriver, hvordan en pilleæske med U1-chippen indbygget, ville give nye muligheder for at holde styr på, om man har taget sin nødvendige medicin.
Sådan en løsning kunne være koblet op på sundhedssystemet og gøre patientens liv med sygdom mindre besværlig.
Fordi de nye iPhones forbindes direkte til hinanden - eller til andre dimser med U1-chippen indbygget - er man ikke afhængig af konstant internetforbindelse. Det giver ifølge Mads Thimmer også nye muligheder.
For eksempel kan chippen blive nyttig, når der skal laves billettjek og transaktioner i offentlig transport, hvor man i dag er afhængig af forbindelse til nettet.
Udvekslinger foregår privat
At man kan udveksle data direkte mellem telefoner og uden om internettet er i,følge Mads Thimmer, et vigtigt element.
- Det er lidt som at genopfinde kontanter, for det er noget, der kan foregå som en direkte transfer. Det understøtter Apples filosofi om databeskyttelse af individer, hvor de kan gå uden om tredjepart og uden om internettet, siger han.
Han forklarer, at det giver Apple en fordel i forhold til eksempelvis Google og Facebook, hvis forretningsmodel er afhængig af at vide så meget som muligt om, hvad der bliver udvekslet for at sælge annoncer.
- Apple vil beskytte deres brugeres data i udveksling/bytte for deres køberloyalitet, siger han.
Apple kender ikke selv fremtiden
Hvordan fremtiden for lokationstjenester og andre U1-services ellers kommer til at se ud, kan vi kun gisne om.
Og det er sandsynligvis også det, Apple gør lige nu.
- Det er ikke kun, fordi de er hemmelighedsfulde, at de ikke oplyser mere. Det er også delvis, fordi de endnu ikke ved, hvad den nye funktion ender med at blive brugt til, siger Mads Thimmer.
Han forklarer, at den tilgang er helt normal og fornuftig praksis.
- Man skal have folk til at prøve det, for at finde ud af, hvad de vil have. Man kan ikke bare designe alt i laboratoriet, siger han.