Nu kan du få et dick pic-filter til din indbakke - og det virker ret godt

Et nyt plug-in lover at slette dick pics, der lander i din Twitter indbakke. Vi har testet det.

Folkene bag dick pic-filteret lover, at algoritmen identificerer og sletter 99 procent af alle dick pics. (Foto: © COLOURBOX, Manipuleret af Lasse From)

Jeg har selv prøvet det.

Der sad jeg og slappede af med min telefon og vupti, så var det der: Et billede af en skinnende, stiv penis. Uden opfordring.

Jeg fandt aldrig ud af, hvad meningen med afsendelsen var.

Men jeg fandt helt sikkert ud af, at jeg skal frabede mig at se penisser, som jeg ikke selv har bedt om at se.

Og jeg er ikke den eneste, der har det sådan.

Faktisk blev den amerikanske softwareudvikler Kelsey Bressler så vred over at modtage et uopfordret billede af en fremmed mands kønsdele i sin Twitter-indbakke, at hun besluttede sig for at lave et filter, der kan blokere den slags griseri.

Sammen med en kollega besluttede jeg mig for at teste (rent uvidenskabeligt), hvor godt det egentlig virker.

Kræver fuld adgang til din Twitter-profil

Indtil videre kommer filteret kun som plug-in til Twitter.

Når du installerer det, giver du samtidig applikationen ret til at se, hvad du foretager dig på din Twitter-konto. Appen får blandt andet ret til at slette dine beskeder.

SafeDM kræver fuld adgang til din Twitter-profil, før at dick pic-filtret virker. (Foto: © screenshot)

Og selvom man altid bør tænke over den slags tilladelser, inden man giver dem, er der ingen grund til at bekymre sig en hel masse i forhold til denne applikation.

Det mener lektor Louise Barkhuus, der på IT Universitetet forsker i privatliv på sociale medier.

- I teorien skal du være bekymret, hver gang du giver adgang til dine personlige data, men lige her ville jeg være mindst bekymret. Jeg kan kun se, at applikation gør noget godt, og deres forretning ser ikke ud til at være baseret på data. I hvert fald ikke på nuværende tidspunkt, siger hun og fortsætter.

Falske dics - i hvert fald i form af denne dildo - bliver også slettet fra indbakken. (Foto: © Frederik Svaneborg)

- Store virksomheder som Twitter selv har adgang til data omkring stort set hele din færden på internettet. Så det her er en lille ting i forhold til, hvad der ellers bliver samlet ind.

Kalkun med klunkeværk og en dildo

Nu tilbage til det uvidenskabelige eksperiment.

Ifølge folkene bag SafeDM benytter dick pic-filtret sig af kunstig intelligens til at analysere og slette de diller-billeder, der måtte lande i din Twitter-indbakke.

Min kollega og jeg installerede begge plug-in’et og begyndte at sende billeder for at teste, hvor intelligent den kunstige intelligens egentlig er.

Første billede, jeg fik tilsendt, var af en kalkun med en hals, der godt kunne minde om en penis med tilhørende klunker (se den her).

Den gled igennem filteret og landede i min indbakke. Derefter forsøgte jeg mig med billedet af en dildo.

Den gik ikke.

Billedet blev slettet, og jeg fik i stedet meddelelsen ‘That image was NSFW (‘not safe for work’, som er et internetudtryk for upassende indhold, red.). Deleted’.

Herefter sendte min kollega et par billeder af ægte penisser i min retning. De blev ligeledes slettet fra min indbakke (dog med 1-3 minutters forsinkelse).

Til BBC har SafeDM-udvikler Kelsey Bressler fortalt, at filteret er testet på cirka 4.000 billeder af dillere, som frivillige har sendt.

I 99 procent af tilfældene spotter filteret det og sletter billedet, siger hun.

Ham her (uden sløring) blev hurtigt slettet.

Ifølge Louise Barkhuus lyder det meget plausibelt:

- Kunstig intelligens til billedgenkendelse er efterhånden rimeligt sofistikeret, og det er ikke så svært at udvikle sådan et stykke software, når man har en stor mængde billeder at arbejde med.

Og 4.000 dick pics er en stor mængde.

- Når algoritmen er designet til at kunne genkende et bestemt objekt som en fugl, en madvare eller en penis, kan man sagtens få den til at ramme ret præcist, siger Louise Barkhuus.

Uskyldige 'ofre' ryger i svinget

Men det er ikke altid, at algoritmen rammer plet i vores forsøg.

Godt nok fjerner den alle dillerbillederne, men der ryger også et par uskyldige ‘ofre’ i svinget.

Blandt andet et billede af en hals set nede fra og et af den besynderlige kandebærer-plante. Begge billeder er dog fundet på subredditten ‘mildly penis’, hvor folk smider billeder op af alverdens ting, der kan minde om dillere.

Da vi afslutter vores mini-forsøg, har vi sendt omkring 20 billeder til hinanden. Alle dick pics er blevet slettet fra vores indbakker, og det samme er altså også en dildo, en plante og en hage.

Halsen her ligner åbenbart en penis så meget, at SafeDM-filteret sletter billedet fra Twitter-indbakken. (Foto: © u/nhontran, /mildlypenis)

Dick pics er et udbredt fænomen

Men uopfordrede dick-pics er ikke sjov og ballade, selvom vores eksperiment fik smilet frem hos os.

Ifølge en undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed lavede i 2018, har 27 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år været udsat for ikke-fysiske seksuelle krænkelser.

Det er blandt andet i form af uønskede seksuelle beskeder, uønsket seksuel omtale eller modtagelsen af dick pics.

Hvor udbredt fænomenet dick pics er, findes der ingen pålidelige statistikker over, men Louise Barkhuus vurderer, at det er ‘ganske normalt’.

Især på en platform som Tinder.

- Jeg har haft en ph.d.-studerende, som forskede i online-dating. Blandt de brugere, han interviewede, var der ingen tvivl om, at det var en normal ting, siger hun.

Sådan opfatter gymnasieelever uønskede dick pics

Men hvorfor overhovedet sende et billede af en penis, som modtageren ikke har bedt om? Og hvordan føles det at sidde i den modtagende ende?

Det har ph.d.-studerende Morten Birk Hansen Mandau fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet undersøgt blandt en mindre gruppe gymnasieelever i alderen 17-20 år.

I en række interviews med grupper af unge mænd og kvinder har han spurgt ind til, hvad der ligger bag de uønskede dick pics.

- De piger, der har modtaget billederne, beskriver det ikke overraskende som en negativ oplevelse. Som noget, der føles chokerende, grænseoverskridende og som en digital form for blottelse, siger han.

De drenge, han har talt med, beskriver dics pics lidt som et værktøj, som kan bruges til at skaffe kontakt.

- Nogle af dem nævner, at det er en måde at vise sig frem på. At vise en del af sin krop, som man er stolt over. Og så håber de på, at der kommer noget den anden vej, siger han.

Lad være: Det er ulovligt

Samtidig beskriver Morten Hansen Mandau, hvordan de unge mænd, han har talt med, ikke nødvendigvis reflekterer over, hvordan det er at modtage et uopfordret dick-pic.

- Noget af det kan også hænge sammen med de gamle kønsnormer. At mandlig seksualitet ikke er forbundet med skam på samme måde, som den kvindelige historisk set har været, siger han og fortsætter.

- Og så har nogle af dem faktisk en opfattelse af, at selvom kvinder siger, at de ikke har lyst til at modtage dick pics, så har de det i virkeligheden.

Om den opfattelse er grunden til, at jeg, Kelsey Bressler og tusindvis af andre kvinder har modtaget dick pics gennem tiden, står hen i det uvisse.

Men skulle der sidde nogen derude med den tanke, at det er en god idé at sende uopfordrede diller-billeder, vil jeg bare sige én ting:

Lad være. Der er en seksuel krænkelse.