Nu kan du få digitalt kørekort på mobilen

Dødt batteri eller ødelagt skærm kan koste en bøde.

Det digitale kørekort har kostet knap 45 millioner kroner at lave, og arbejdet med appen har stået på i lidt over to år. (© Grafik: Morten Fogde Christensen)

- Det er politiet. Må jeg se dit kørekort?

Det spørgsmål måtte 5.930 mennesker svare nej til i 2019, fordi de havde glemt kortet.

Sidste år blev der nemlig udskrevet bøder for knap seks millioner kroner til danske bilister for ikke at have medbragt kørekortet. Forglemmelsen koster 1.000 kroner.

Men fra i dag har du mulighed for at hente en ny app, der giver dig mulighed for at lade det fysiske kørekort ligge hjemme i skuffen og bruge et digitalt kørekort på din mobiltelefon.

Det digitale kørekort kan også bruges som ID i diskotekskøen eller pakkeshoppen.

- Med app’en har man altid et gyldigt og sikkert ID på sig, når man har behov for at identificere sig i dagligdagen, ligesom man ikke risikerer en bøde, hvis man skulle glemme det fysiske kørekort, siger finansminister Nicolai Wammen.

Et fladt telefonbatteri kan koste 1000 kroner

Du må selv bestemme, om du fortsat vil bruge dit lyserøde, fysiske kørekort. Det digitale kørekort er et frivilligt tilbud, som ikke erstatter kørekortet, som du kender det i dag.

Du kan bruge det digitale kørekort inden for Danmarks grænser, og kan godt bruge både den fysiske og digitale løsning samtidig.

Transportminister Benny Engelbracht understreger, at det er frivilligt om borgerne vil bruge det digitale kørekort. Man kan også vælge at fortsætte med det fysiske kørekort, hvis man hellere vil det. (Foto: © Rie Lund)

En ting, du skal være opmærksom på er, at det er borgerens ansvar at sikre, at der er strøm på mobilen og at skærmen ikke er ødelagt så meget, at politiet ikke kan scanne det digitale kørekort. Så koster det fortsat 1000 kroner.

Transportminister Benny Engelbrecht håber, at det mobile kørekort kan gøre livet lettere for danskerne.

- Jeg regner med, at relativt mange mennesker tager det til sig. De fleste har jo mobiltelefonen på sig i forvejen, når de er ude og transportere sig, siger han.

Det har kostet 45 millioner kroner at lave den her app. Er de penge godt givet ud, når man tænker på, det jo "bare" er et kørekort på mobiltelefonen?

- Jeg synes, det er givet godt ud i betragtning af, at vi har fået en sikker løsning for borgerne - men også for myndighederne, siger Benny Engelbrecht.

Digitaliseringsstyelsen oplyser, at også det gule sundhedskort i løbet af 2021 lanceres i en digital udgave.

Sikkert for den enkelte borger

Det digitiale kørekort har været undervejs i over to år, men lander altså i dag i Apples App Store og Googles Play Butik.

Første gang, du åbner appen 'Kørekort', skal du bruge dit pas og dit NemID.

Ved at placere din telefon oven på passet, aflæses den chip, som sidder i passet. På den måde bliver din intentitet tjekket, dine oplysninger slås op i kørekortregistret og dit pasfoto bliver overført til dit nye digitale kørekort. Derefter skal du godkende med NemID.

Sådan ser det digitale kørekort ud, når det er sat op på mobiltelefonen. (© Digitaliseringsstyrelsen)

Jens Monrad er chefanalytiker for cybersikkerhedsfirmaet FireEye. Vi har bedt ham kigge på sikkerheden i den nye app, som er beskrevet i et 16 sider langt 'white paper'.

- Sikkerheden i forhold til den enkelte borger virker rigtig fin. Det virker til at være sikkert i forhold til kryptering og opbevaring af data, siger han.

En smule bekymret

En af de ting, Jens Monrad er positivt stemt over for, er, at der bliver sat strenge krav til, hvilken sikkerhed der kræves af den enkelte mobiltelefon.

Man skal for eksempel have kode eller biometrisk identifikation som fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse for, at man kan bruge kørekortet. Telefonen skal også have en bestemt NFC-chip, som gør det muligt at overføre data fra passet.

- Man skal op i et vist mobiltelefon-niveau for at kunne benytte sig af det her, forklarer han.

Det digitale kørekort virker fra iPhone 7 og opefter. På Android kræves det, at telefonen har indbygget NFC-teknologi, hvilket de fleste nye smartphones har, samt at man har Version 8.0 eller derover.

Cybersikkerhedseksperten er dog en smule bekymret. Appen spiller nemlig sammen med en centraliseret database kaldet Kørekortregistret, og appen giver dermed potentielt en ny vej ind, hvis man har ondsindede intentioner.

- Når jeg kigger på trusselsbilledet i dag, så er det helt klart et målrettet angreb på den centrale server, hvor de her oplysninger måtte ligge, som udgør den største trussel, siger han.

Præcisering 30/11-2020: Det er præciseret, at man på Android - udover at have en telefon med NFC - også skal have Android version 8.0 eller derover for at bruge appen.