Spørger man ChatGPT om et udførligt resumé af bogen 'The Bedwetter', leverer sprogmodellen et meget detaljeret svar.
Så udførligt, at forfatteren bag, den amerikanske komiker Sarah Silverman, nu har sagsøgt firmaet bag ChatGPT, OpenAI.
Ifølge Sarah Silvermans anklage mod OpenAI har hun aldrig givet tilladelse til, at hendes bog må bruges til at træne den kunstige intelligens (AI).
Det kan betyde, at OpenAI har fået fingrene i hendes bog fra et website, hvor hendes bog er blevet delt ulovligt, lyder beskyldningen i komikerens søgsmål.
Det vil i så fald være et brud på ophavsrettighederne, hvis hendes erindringsbog fra 2010 er blevet kopieret og delt uden samtykke, uden credit og uden nogle penge til forfatteren, argumenterer hendes advokater.
Derfor skal en domstol i USA nu ind i sagen og afgøre, om OpenAI har trænet ChatGPT med en piratkopi af bogen, eller om den kunstige intelligens uskyldigt nok har skrabet nettet for anmeldelser og online-snak om bogen og på den måde er blevet en 'The Bedwetter'-ekspert på baggrund af omtale af bogen.
AI's 'beskidte hemmelighed'
En af Sarah Silvermans advokater - Matthew Butterick - repræsenterer også andre forfattere, som ligeledes mener, at deres værker er blevet ulovligt kopieret, så ChatGPT kan lave udførlige resumeer af deres bøger.
Sagen afslører ifølge Matthew Butterick en "beskidt hemmelighed" bag AI-programmerne.
- De elsker bogdata, og de får det fra disse ulovlige websteder, siger han.
Chatrobotter som ChatGPT fungerer og bliver bedre ved at blive proppet med enorme mængder data. Den data består af et bredt udsnit af forskellige tekster, blandt andet nyhedsartikler og tekst fra sociale medier, hvis mønstre den analyserer.
Men bøger er angiveligt særligt vigtige, når man træner sprogmodeller, erkendte forskere bag OpenAI i et dokument fra 2018, som er blevet citeret i Silvermans retssag.
Det skyldes, at bøger er en god kilde til lange, velredigerede, sammenhængende tekster.
Siden dengang er OpenAI og andre førende AI-udviklere blevet mere hemmelighedsfulde om, hvilken data sprogmodellerne er bygget på.
Sarah Silverman har anlagt lignende sager mod Meta, der også har skabt en chatrobot ligesom ChatGPT.
Ifølge AP har begge af Sarah Silvermans modparter afvist at svare på anklagerne mod dem.
Der kan gå uger eller måneder, før der kommer et formelt svar fra OpenAI, men som sagen skrider frem, kan tech-cheferne blive nødt til at vidne under ed om kilderne til de bøger, de har fodret sprogmodellerne med.
En anden af Silvermans advokater, Joseph Saveri, understreger, at forfatterne ikke nødvendigvis kræver, at AI-udviklerne kasserer deres arbejde og starter forfra. Men der er brug for, at forfatterne bliver anerkendt og kompenseret, siger advokaten.
Google har før vundet lignende sager
Canadiske Mona Awad og amerikanske Paul Tremblay er blandt de forfattere, som også har sagsøgt OpenAI.
Men det kan se ud til, at de har en svær sag, vurderer Deven Desai, som er lektor i jura og etik ved Georgia Institute of Technology.
I 2016 afviste højesteretten i USA i hvert fald forfatteres anklager mod Google Books.
Forfatterne mente - lig ovenstående sag - at deres ophavsrettigheder var blevet krænket, da Google digitaliserede millioner af bøger og gjorde små uddrag af dem tilgængelige for offentligheden gennem Googles digitale bibliotek.
Men det var ifølge domstolen inden for skiven, fordi Google kun leverer små bidder af bøgerne til offentligheden og dermed ikke overtræder ophavsrettigheden.
- Jeg tænker, at det, OpenAI har gjort med bøger, er frygtelig tæt på det, som Google havde tilladelse til at gøre med Google Books-projektet, siger Deven Desai.
AI er blevet kaldt den mest banebrydende opfindelse siden elektricitet. Bliv klogere på den opsigtsvækkende teknologis muligheder og bagsider i DR's nye program 'Kunstig Intelligens'.