Da Flash udkom i 1996, så internettet markant anderledes ud end i dag.
Vores internetforbindelser var på det tidspunkt ekstremt langsomme, og kun omkring to procent af danskerne havde egen opkobling.
Når man skulle på nettet foregik det via et 56k Modem, der var sluttet i telefonstikket. Det betød, at telefonen ikke virkede, mens du surfede.
Og som om det ikke var nok, var forbindelsen så langsom, at det kunne tage minutter at loade et enkelt billede på en hjemmeside.
Det fortæller Niels Brügger, der er professor på Aarhus Universitet, hvor han forsker i internettets historie.
Nettet, som vi kender det i dag, fyldt med videoer, billeder og musik, var dengang næsten udelukkende tekst og simple grafikker.
Men det lavede Flash om på.
Programmet gjorde det nemlig let for alle at lægge spil, videoer eller tegnefilm på nettet. Og selv YouTube var afhængig af flash-teknologien i begyndelsen.
- Flash har spillet en stor rolle i internettets historie. Først da vi fik flash, blev nettet rigtig visuelt og interaktivt på en sømløs måde. Websider gik med flash fra at være flade til at være integrerede visuelle produkter, siger Niels Brügger.
Apple og Microsoft haltede efter
Flash blev op gennem 00’erne voldsomt populært, fordi det var nemt at bruge, og næsten alle havde det installeret.
Egentlig blev det udgivet som program til at lave animationer i, men det var en anden egenskab ved teknologien, der endte med at gøre det ultra populært.
- Flash havde den fordel, at det kunne fungere som en form for boks, du kunne putte alt fra video, spil eller grafik ind i - og så kørte det inde i den boks på dit website, siger Niels Brügger og fortsætter:
- Brugte du ikke Flash, skulle gæsterne på din hjemmeside downloade og installere alle mulige former for afspillere, før de kunne se dit video eller spil-indhold. Flash skulle bare lige installeres i din browser, og så virkede det overalt.
Adobe, firmaet bag Flash, havde regnet ud, at det handlede om at gøre det så let for brugerne at dele visuelt indhold - og det gik op for dem lang tid før andre.
Det forklarer Carsten Schürmann, der er professor på IT-universitetet.
- De var blandt de første til at levere nem videoafspilning på nettet. Microsoft og Apple havde sovet i timen og havde ikke fundet en løsning i deres browsere. De var simpelthen ti skridt bag Adobe. Det betød, at alle brugte det, siger han.
Alle kunne udgive spil til millioner
Flash udviklede sig dog til mere end blot en afspiller på nettet.
Fordi programmet ikke krævede, at du kunne programmere, fik det mange til at designe deres egne småspil.
Det fortæller Glen Würtz Christiansen, der er spildesigner i den aarhusianske spilvirksomhed Funday Factory.
- Jeg har også selv lavet små spil i Flash. Ikke store udgivelser, men småting jeg fiflede med teenager, siger han.
I løbet af 00’erne blev en række websites såsom Kongregate, Newgrounds og Miniclip, der samlede de mange gratis flash-spil, der blev lavet, ekstremt populære.
Det gjorde, at en hel normal teenager kunne lægge sit spil op og pludselig nå ud til millioner.
- Det skabte en unik mulighed for virkelig at lege og prøve nogle små skæve ideer af. I stedet for først at skulle producere et spil, trykke det på en cd eller en diskette og få det ud i butikkerne, kunne helt almindelige mennesker bare uploade deres spil, siger han og fortsætter:
- Det var meget inspirerende at se den kreativitet, der foregik på de sider - og det er en af grundene til, at jeg begyndte at lave computerspil, siger han.
Apple gik i krig med Flash
Selvom Flash var populært, dukkede der flere og flere sikkerhedshuller op i programmet.
Hullerne gjorde det muligt for hackere at snige sig ind og overtage en computere, der brugte Flash.
Det var også grunden til, at Steve Jobs i 2010 i et åbent brev skrev, at Apple ikke længere ville understøtte flash.
iPhonen havde aldrig understøttet Flash, men nu fjernede Apple også muligheden på Macbooks og på den første iPad, der blev lanceret det år.
Apples beslutning blev begyndelsen på enden for Flash.
- Det, at Apple lukkede Flash helt ude af deres systemer, gjorde ikke det store i starten. Vi kan se på tal fra danske hjemmesider, at de brugte den samme mængde Flash helt op til 2015, siger Niels Brügger og fortsætter:
- Men det er klart, at Flash ikke var designet til mobile platforme. Efterhånden som vi bruger vores smartphone og tablets mere og mere, har Flash mistet sin betydning. Flash var en PC-ting.
Mange spekulerer dog også i, at Apple ikke var interesseret i, at folk skulle kunne spille spil uden om deres App Store og derfor låste Flash helt ude.
Og det var helt sikkert også en overvejelse, mener Carsten Schürmann.
Erstattet af gratis teknologi
Den kode som de fleste hjemmesider er skrevet i hedder html.
I mange år understøttede html hverken videoafspilning eller spil. Og derfor brugte folk Flash til at afspille videoer og spil.
Men i efteråret 2014 kom en opgraderet udegave af html-koden kaldet html 5.
I modsætning til tidligere udgaver understøttede den videoafspilning i browseren og alle de andre features, som folk tidligere havde brugt Flash til.
Og uden sikkerhedshullerne.
Det har i løbet af de senere år fået andre store virksomheder til også at lukke ned for Flash.
Google stopper med at understøtte det i Chrome-browseren ved udgangen af året.
Presset af at flere og flere valgte Flash fra, meldte Adobe i 2017 ud, at de fra 2021 ikke længere vil opdatere Flash.
Den sidste allersidste opdatering til Flash er kommet, og den 31. december stopper Adobe helt med at understøtte Flash.
Programmet lukker og slukker med andre ord.
- Flash har haft sin tid og spillet en meget vigtig rolle, og nu er den tid slut, siger Niels Brügger.