For første gang nogensinde: Nasa-robot laver ilt på Mars

Ilten skal bruges til fremtidens missioner, når der skal mennesker til Mars.

Denne lille gyldne kasse, kaldet Moxie, har produceret fem gram ilt på Mars. Det rækker til, at en astronaut kan trække vejret i ti minutter. (Foto: © RYAN LANNOM, Scanpix)

Et af de første spæde skridt er taget mod, at mennesket en dag kan komme til Mars.

Den 20. april lykkedes det Perseverance-roveren fra Nasa at lave ilt på den røde planet.

Planetens atmosfære består ellers af 96 procent CO2.

Med en lille ‘guldkasse’, kaldet Moxie, er det lykkedes forskerne at lave fem gram ilt ud af den tynde atmosfære på Mars.

Det skriver Nasa i en pressemeddelelse.

Det svarer til, at en astronaut vil have ti minutters ilt ved almindeligt aktivitetsniveau.

De nye resultater glæder Morten Bo Madsen.

Han er lektor i forskningssektionen Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, hvor han er med til at analysere resultaterne fra Moxie.

- Det er historisk, at man for første gang har produceret ilt på en anden planet. Da vi fik resultaterne, var vi alle meget begejstrede, siger han.

Skal producere 40 ton ilt en dag

Når Moxie laver ilt ud fra CO2, sker det ved at skille molekylerne ad i kuldioxiden. CO2 er lavet af et kulstofatom og to oxygenatomer.

De to oxygenatomer giver ren ilt. Kulstofatomet kan Moxie ikke bruge til noget, så det bliver sendt ud i Mars’ atmosfære i form af CO (kulmonoxid).

Tidligere på ugen var der endnu en succes på Mars 2020-missionen: Nasa lykkedes for første gang med at flyve med en lille helikopter på en anden planet end Jorden. (Foto: © handout, Scanpix)

Eksperimentet den 20. april er ikke sidste gang, at Moxie kommer på arbejde.

Nasa skriver i pressemeddelelsen, at de forventer, at Moxie skal lave ilt mindst ni gange mere i løbet af de næste to år.

- Her skal der laves ilt på forskellige tidspunkter af døgnet, under forskellige temperaturer og forskellige tryk i atmosfæren, siger Morten Bo Madsen.

Med den viden kan forskerne nemlig arbejde videre mod det endelige mål med Moxies eksperimenter: At skalere Moxie op, så den kan lave endnu mere ilt.

- Planen er, at vi senere skal sende en maskine til Mars, der kan lave og lagre 40 ton ilt. Moxie kan producere otte gram ilt i timen. En dag skal vi kunne producere 3.000 gram ilt i timen, siger han.

Mennesker på Mars i 2040’erne

Forskere skal bruge al den ilt til at sende mennesker på missioner til Mars.

Ilten skal bruges til to ting: Ilt til astronauternes vejrtrækning og så en raket kan affyres fra Mars og fragte astronauterne hjem til Jorden igen.

Når en raket skal fra Mars og ud i kredsløb, hvor en anden raket skal fragte astronauterne til Jorden, skal der bruges ilt til at sætte ild til rakettens brændstof.

Det vil kræve en stor produktion af ilt.

- Seks astronauter, der skal være på Mars i 18 måneder, kræver tre ton ilt til at trække vejret. Der skal bruges 40 ton ilt for at få en raket i kredsløb om Mars, så de kan komme hjem igen, siger Morten Bo Madsen.

Han er slet ikke i tvivl om, at missioner med mennesker til Mars bliver en realitet inden for de kommende årtier.

- Jeg skyder på, at der er astronauter på Mars i begyndelsen af 2040’erne. Sidst i 2030’erne skal der etableres infrastruktur på Mars, så astronauterne har et sted at bo, iltproduktion og mindst en raket klar, så de kan komme retur til Jorden, siger han.

Du kan se mere om Moxie i denne video fra P3 x Viden.