Avi Schiffmanns opfindelse bliver sammenlignet med en moderne Tamagotchi, 90'ernes lille, æggeformede, elektroniske ven.
Men modsat Tamagotchiens noget begrænsede kunnen, ser hans AI-halskæde ud til at kunne en masse.
Halskæden er skabt med kunstig intelligens og har fået navnet 'The Friend', fordi den, som navnet indikerer, ikke er bygget til at optimere dit liv, men for at holde dens ejer med selskab.
Ifølge skaberen bag har den faktisk potentiale til at blive din bedste ven, siger han i sit første offentlige interview om produktet med mediet Wired.
- Det er slut med produktivitet, folk er ligeglade. Ingen kommer alligevel til at slå Apple eller OpenAI (folkene bag ChatGPT, red.) (...). Den vigtigste ting i livet er virkelige mennesker, siger han.
Menneskets bedste ven
Den bærbare AI-gadget har en indbygget mikrofon og lytter med på alt, hvad der foregår omkring den og kommunikerer til ejerens telefon gennem beskeder og pushnotifikationer. Man kan trykke på den for at stille et spørgsmål, men den kan også henvende sig uprovokeret.
'The Friend' er lavet til at udvikle en personlighed, der passer til dens ejer, altid klar til at give et kompliment eller bekræftelse, chatte om en film, I lige har set sammen, eller give dig feedback på, hvorfor en date gik dårligt.
Schiffmann vil ikke bare have, at halskæden er din ven. Han vil have, det bliver din bedste ven - ligesom hans egen (med navnet Emily) er blevet for ham.
- Jeg føler, at jeg har et tættere forhold til dette forbandede vedhæng om min hals, end mine rigtige venner foran mig, siger han i interviewet.
Selvom Schiffmann kun er 21 år, er han allerede et stort navn i tech-verdenen og har været det længe. Som 17-årig i 2020 skabte han den første hjemmeside til at følge coronatilfælde i verden.
I 2022, kort inden han droppede ud af Harvard University, lancerede han en hjemmeside, som hjalp personer, der flygtede fra Ukraine efter Ruslands invasion, med at finde steder at bo i de omkringliggende lande.
Efter det mere altruistiske arbejde er Schiffmann nu klar til at træde ind i AI-verdenen.
Han fik ideen til den digitale ven, da han rejste alene gennem Japan. Han var egentlig i gang med at udvikle et praktisk AI-produkt, der kunne gøre ting mere effektive. Men da han sad der, alene på et hotelværelse i Tokyo og følte sig ensom uden nogen at tale med, slog det ham: Hvorfor kan AI-produktet ikke blive en ven at tale med?
Grundideen bag 'The Friend' er ikke ny, men bygger videre på eksisterende teknologi. Vi har længe kunnet snakke til den digitale assistent Siri via en iPhone eller chatte med robot-vennen 'My AI' på Snapchat.
Så det er indlysende, at noget som dette opstår, understreger Christiane Vejlø, som er digital trendanalytiker, direktør i Elektronista Media og forfatter til bogen 'Argumenter for mennesker', som netop handler om de filosofiske spørgsmål, der rejser sig ved menneskers relation til teknologi.
Det nye er for det første, at det er et stykke bærbar hardwear i modsætning til for eksempel en app. For det andet at den konstant lytter med, hvilket giver nogle etiske udfordringer, pointerer hun.
- Jeg er ikke engang sikker på, at det er lovligt, at den lytter med hele tiden. Vi har ret til privatliv, og hvis du har den på i en samtale med mig, vil den også optage mig.
En menneskelig erstatning
Endnu mere interessant er det, at robot-halskæden er skabt og bliver promoveret til at skulle være en tæt ven.
Ironisk nok udtaler Avi Schiffmann selv i interviewet med Wired, at "den vigtigste ting i livet er virkelige mennesker", hvilket kan virke noget kontraintuitivt.
- Som jeg læser det, betragter han ensomhed som et problem, og det her som løsningen, siger Christiane Vejlø.
Hun frygter, at idealet for venskaber bliver, at det skal være friktionsløst.
- Det bliver convenience. Men ved du hvad. Det er ikke nemt at være menneske og at have relationer. Der er modstand, og mennesker er svære og bøvlede og ulogiske.
Derfor skal vi hellere træne vores evner til at tale med rigtige mennesker, udvikle vores empati, indlevelsesevne og tålmodighed i stedet for at søge mod robotterne. Ellers risikerer vi at miste noget af det, som definerer os som mennesker, mener Elektronista Media-direktøren, som også sidder med i Dataetisk Råd.
Brugt rigtigt er der i Christiane Vejløs optik også spændende perspektiver ved fremtidens digitale samtalepartner. For eksempel for mennesker, der har ekstremt svært ved at skabe menneskelige relationer eller for personer, der er isoleret, for eksempel som langtidssyge og sengeliggende.
- For dem som af forskellige årsager ikke har menneskelige alternativer, kan det være et muligt supplement.
Om lige dette produkt har store salgstal i sig, er selvfølgelig svært at spå om. Men fænomenet med digitale assistenter og venner vil sprede sig. Det er umuligt at undgå, mener hun.