60.000 af landets 4. klasseelever har fået udleveret en minicomputer, som de kan programmere til forskellige funktioner.
Det svarer til ni ud af 10 af hele landets 4. klasseelever.
Minicomputeren, BBC micro:bits, der er på størrelse med en tændstikæske, skal eleverne bruge i undervisningen og i fritiden. Med den kan børnene skabe alt fra skridttællere til vandingssystemer til deres kæledyr med micro:bitten.
Det er en del af undervisningsmaterialet i Ultra:bit-projektet, som er skabt i samarbejde mellem Center for Undervisningsmidler og DR Skole. 1.329 ud af 1.600 grundskoler i Danmark har tilmeldt sig projektet.
Ultra:bit skal lære grundskoleeleverne, hvordan den teknologi, de bruger hver dag, fungerer.
Og det er vigtigt, siger Mads Lebech, administrerende direktør i Industriens Fond, der støtter projektet økonomisk.
- Danmark har virkeligt behov for, at nye generationer tager kodning til sig på linje med andre former for sprog, siger Mads Lebech.
En glad minister
Naturfagenes evaluerings- og udviklingscenter (NEUC) har i august 2018 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt godt 8.200 elever i 4. klasser fra 244 skoler fordelt over hele landet.
Undersøgelsen viser, at 73 procent af 4. klasse-eleverne ikke kan programmere eller ikke ved, om de kan. 86 procent af respondenterne giver udtryk for, at de gerne vil lære mere om teknologi.
Og derfor er der brug for et skoleprojekt som Ultra:bit, siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) til DR Nyheder:
- Noget af det vigtigste, vi kan gøre for at få flere til at interessere sig for teknologi og naturvidenskab, det er, at de bliver podet med interessen meget tidligt, siger Tommy Ahlers og fortsætter:
- Når de (4. klasseseleverne, red.) så om 10 år skal vælge videregående uddannelse, så kan vi se det i optaget på de naturvidenskabelige uddannelser og de digitale uddannelser.
Ultra:bit-projektet starter i dag og skal løbe over de næste tre år.