Andreas Mogensen har sendt sin urin til Jorden, hvor et dansk firma nu skal undersøge den

Danske Aquaporin har opfundet et vandfilter, der skal forvandle astronauters spildevand til drikkevand.

Den danske astronaut Andreas Mogensen tester et filter, der skal forvandle besætningens spildevand til rent vand. (© ESA/NASA)

På Den Internationale Rumstation (ISS) må astronauterne spare på vandet.

Der er nemlig både dyrt og omstændigt at sende forsyningsfartøjer op med vand til besætningen.

Derfor renser astronauterne blandt andet deres urin gennem vandfiltre, så de kan genanvende det som drikkevand.

I løbet af sit ophold i rummet har den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen testet et nyt system, der er både mindre og nemmere at bruge end det nuværende system på stationen.

Det er bygget af de danske firmaer Aquaporin og Danish Aerospace Company.

Nu er systemet - der endnu ikke er færdigudviklet - landet i Danmark igen sammen med prøver af astronauternes spildevand, som systemet har filtreret.

- Det føles ret sejt at få noget udstyr tilbage, der faktisk har været i rummet, siger Jörg Vogel, der er Vice President for Open Innovation hos Aquaporin.

Han og kollegerne skal nu undersøge, hvor godt spildevandet er blevet filtreret i vægtløs tilstand. Og det glæder de sig til.

- Vi har kørt det samme forsøg nede på Jorden, så vi vil kunne sammenligne og se, hvor godt det har fungeret i mere ekstreme forhold i rummet, siger Jörg Vogel.

Skal måske bruges til måne-missioner

Systemet hedder Aquamembrane-3. Det virker ved at pumpe spildevand fra ISS gennem en særlig membran.

Systemet filtrerer urenheder og lader rent drikkevand passere gennem membranen, der er lavet af små proteiner, som findes i naturen.

Tanken er, at astronauter skal kunne drikke vandet bagefter. På nuværende tidspunkt er produktet dog ikke færdigudviklet, og der skal laves flere forsøg, før det kan bruges.

Men planen er at bruge systemet på kommende rumstationer, som er længere væk. For eksempel på NASA’s fremtidige rumstation i kredsløb om Månen - Lunar Gateway.

- Hvis vi vil videre til Månen og Mars, skal vandbehandlingssystemet være nemmere, lettere og mindre. Og det er dét, vi udvikler, siger Jörg Vogel.

Kan også bruges på Jorden

Jörg Vogel håber også, at systemet i fremtiden vil kunne bruges steder på Jorden, hvor der ikke er direkte adgang til rent drikkevand.

- Hvis holdbarheden af membranerne er god i ekstreme forhold i rummet, så kan de måske holde længere under normale forhold, siger han.

- Så kan man bruge det her produkt, som har samme størrelse som en lille kuffert, i andre ekstreme tilfælde på Jorden. For eksempel på forskningsekspeditioner eller i militæret, fortsætter Jörg Vogel.

Flere danske eksperimenter ombord

Testningen af det danske vandfilter er blot et af flere danske eksperimenter, som Andreas Mogensen har udført i løbet af sit ophold på Den Internationale Rumstation.

Siden danskeren ankom sidst i august 2023, har han kastet sig over alt fra at tage billeder af kæmpelyn i rummet til at afprøve Virtuel Reality i rummet.

Andreas Mogensen har desuden stadig en række videnskabelige forsøg, han skal nå at udføre, inden han skal hjem i slutningen af februar eller starten af marts.

Blandt andet mangler han at teste en 3D-printer fra DTU Space, der kan printe metal. Formålet er at blive klogere på, om tingene bliver bedre, når de bliver printet i vægtløs tilstand.

Her kan du læse, om de 10 danske forskningsforsøg, danskeren skal lave i løbet af sit ophold i rummet. En del af resultaterne forventes at blive offentliggjort i løbet af 2024.