VIDEO Se teknologien der får blinde til at se

Et implantat i øjet og en særlig brille med et kamera på, kan give nogle blinde synet delvist tilbage.

Teknologi er med til at gøre hverdagen lidt lettere for de fleste af os.

Men for nogle mennesker, kan teknologi gøre en kæmpe forskel i deres liv.

Et eksempel på det sidste er et såkaldt bionisk øje, som gør det muligt for folk, der har mistet synet, at se igen.

Sådan fungerer det kunstige øje

Firmaet bag teknologien hedder Second Sight, og deres produkt har fået navnet 'Argus II'. Det består af tre komponenter:

En brille med indbygget kamera og sender, en videoprocessor og et indopereret implantat i øjet.

Kameraet er placeret på brillen mellem øjnene og sender via en ledning videosignalet videre til videoprocessoren.

Videoprocessoren omformer så billedet til et signal, der via senderen sendes trådløst til implantatet i øjet.

- Det billede stimulerer dele af øjets retina, så du kan se billedet og din hjerne kan forstå det, forklarer Duane Tsutusi fra Second Sight.

Ser ikke det samme som du og jeg

Det kræver dog træning, før den blinde kan omforme de digitale signaler - og selv når det kan lade sig gøre, er billedet, det bioniske øje ser, langt fra det samme, som seende mennesker oplever.

Personen med det indopererede implantat kan se omridset af den genstand eller person der står foran, som forskellige nuancer af sort/hvid.

Men - som det kan ses i videoen øverst - er det nok til, at man kan ramme plet med bue og pil og score point i basketball.

Virker ikke på alle

Det er dog langt fra alle blinde, der kan få glæde af det nuværende bioniske øje. Dele af øjet og selve synsnerven skal fungere før 'Argus II' virker.

Second Sight er allerede langt i udviklingen af efterfølgeren, som skal forbedre produktet - et projekt, de kalder 'Orion'.

Her er det meningen, at man indoperer implantatet direkte i hjernen. De første forsøg med Orion er planlagt til at finde sted i starten af 2017.

Teknologi på kroppen har etiske udfordringer

Teknologien der kan give synet (delvist) tilbage er blot ét eksempel, på at computere i stigende grad begynder at indtage en hovedrolle indenfor forebyggelse og behandling af vores krops skavanker.

Og selvom det er smart, så bringer udviklingen også betydelige etiske udfordringer med sig - ikke mindst på grund af de mange stærkt personfølsomme data, som computerne indsamler og generer.

Det kan du se meget mere om i So ein Ding i videoen nedenfor eller på dr.dk/tv.