I en meget nær fremtid vil det ikke længere være muligt at gennemskue, om ham du går ved siden af på gaden er et menneske eller en robot.
Det vurderer Henrik Schärfe, der forsker i robotter og menneskers forhold til maskiner og er kendt som ham, som fremstillede en robot, der ligner ham fuldstændig.
- Hvis man kigger på den tekniske udvikling, vil vi i løbet af fem-syv år kunne have maskiner, som går rundt i blandt os, og som er vanskelige at skelne fra mennesker, siger robotforskeren i Aftenshowet.
- Det kan være en fordel at lave en robot, der ligner os, i nogle situationer, hvor vi ønsker at have et interface til forskellige typer at teknologi, som er tæt på os selv, siger Henrik Schärfe og uddyber:
- Det kan for eksempel være en hjælpelærer i skolerne. Der mangler altid hænder, og jeg synes, at det er en glimrende idé, så lad os få nogle flere robotter ind i skolerne til at hjælpe med at lave lektier og den slags ting.
Atlas-robot er et stort fremskridt
Menneskelignende robotter er et populært tema blandt forskere verden over, og den 17. august løftede robotproducenten Boston Dynamics sløret for deres hidtil mest menneskelignende robot: Atlas.
I en videopræsentation viste Boston Dynamics-grundlæggeren Marc Raibert Atlas-robotten blive testet udendørs for første gang. Robotten vandrede forvirret rundt mellem træerne, men den faldt ikke, og det er et stort fremskridt, vurderer Henrik Schärfe.
- Det er mega svært. Det svarer til, at man tager et barn på halvanden år og giver ham en rygsæk med 15 kilo sten på nakken og sender ham ud over en pløjemark uden, at han må vælte.
- Så stor er udfordringen, så det er meget, meget svært, siger Henrik Schärfe.
Ulemper og farer ved menneske-robotter
Hvis menneskelignende robotter i fremtiden bliver en integreret del af samfundet og hverdagen, skal vi dog være opmærksomme på ulemper og potentielle farer, mener Henrik Schärfe.
- Man kan jo godt risikere, at vi nærmer os et samfund, hvor vi i stigende grad synes, at det er rarere at være sammen med maskiner end andre mennesker, siger den danske robotforsker og kommer med et eksempel:
- Hvis man er vokset op sammen med en robot, og det er den, der har hentet dig hver dag efter skole og hjulpet dig med dit og dat, så er det næsten umuligt at forestille sig, at man ikke udvikler en eller anden form for følelsesmæssig forbindelse til den, siger han.
Se Atlas-robotten i aktion og se interviewet med robotforsker Henrik Schärfe i videoen i toppen af artiklen.