Hører du til dem, der river dig i håret over den infame Ask-toolbar, der ryger med, når du installerer Java for at bruge NemID, er der godt nyt. Og også lidt dårligt.
Den gode nyhed er, at Digitaliseringsstyrelsen allerede denne sommer begyndte at rulle en ny version af NemID-nøglekortsløsningen ud, der sætter Java på porten til fordel for en ny teknik.
Denne nye teknik er baseret på Javascript, der - trods navnesammenfaldet - er noget helt andet end Java, og som ikke kræver at brugerne installerer noget på deres computere. Dermed heller ikke Ask-værktøjslinjen.
Den dårlige nyhed er dog, at Java kan være svær at slippe for at installere, fordi det kræves så mange steder på nettet - og Oracle, der udgiver Java, har ikke nogen planer om at droppe Ask-værktøjslinjen, når man installerer Java. Det er foreløbig brugerens eget ansvar.
Næsten klar med bedre løsning
Flere banker har allerede valgt at springe fra Java-løsningen til den nye Javascript-løsning, og her kan kunderne nu nyde, at de kan logge ind fra tablets og smartphones, og ikke længere behøver Java.
Det samme kan mobilbrugere af mange offentlige selvbetjeningsløsninger. Men forsøger man at logge ind med NemID fra sin PC, vil man lidt endnu møde kravet om at have Java installeret.
Men Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at det er lige oppe over med helt at slukke for kravet om Java - det vil ske inden for ganske få uger, oplyser styrelsen.
Problemet med Java og Ask er ikke nyt, og Oracle har også tidligere været genstand for massiv kritik for at luske sofwaren ind på folks computere via snedige metoder. En af disse er at pakke Ask-værktøjslinjen sammen med Java, selv om de to ting ikke har noget med hinanden at gøre.
Fravalg, ikke tilvalg
En anden er at gøre installeringen til et fravalg, snarere end et tilvalg - og dermed skal brugerne selv huske at fjerne de relevante flueben under installeringen.
Glemmer man det, får man ikke blot en værktøjslinje, man ikke har bedt om - man får også ændret sin standardsøgemaskine til at være Ask.com.
Fænomenet er tidligere blevet hårdt kritiseret for at være 'crapware' - altså affald, man ikke har bedt om, og Oracle har modtaget kritik for at tjene penge på at snige denne software ind på folks computere.
Oracle har også tidligere forsvaret sig med, at det ikke er en praksis, de selv har startet. Den er derimod fulgt med købet af virksomheden Sun, der tidligere udgav Java, og som også pakkede den med alskens ting, brugerne ikke havde bedt om.
Allerede for snart to år siden forklarede Oracle, at de overvejede kritikken - men intet er altså sket endnu.