Det er de færreste forundt at blive født, dø og født igen på mindre end en uge, men det er ikke desto mindre hvad der er sket for tjenesten Popcorn Time, der lørdag lukkede efter kun få dage på banen.
Popcorn Time kan bedst beskrives som streamingtjeneste a lá Netflix, men dog kun med piratkopierede film. Tjenesten var utrolig veldesignet og nem at bruge, men indholdet var tilsyneladende ikke lovligt distribueret.
Det var derimod baseret på streaming af såkaldte torrents - altså en slags links til filer, der er distribueret på et stort antal forskellige computere. Torrents kendes især fra sites som The Pirate Bay, hvor man henter en torrent, der gør det muligt at suge en bestemt fil ned fra massevis af forskellige, ofte private, computere.
Ballade om piratkopiering
Både torrents og tjenester som The Pirate Bay kan sagtens bruges til lovlig distrution af digitalt indhold - men holdet bag tjenesten angiver selv, at det netop var problemer omkring pirateri og ophavsret, der hurtigt fik dem til at trække softwaren tilbage.
Skaberne af tjenesten er argentinske, men har derudover ikke givet sig til kende.
Den opstod i begyndelsen af sidste uge, men allerede lørdag morgen forsvandt tjenesten fra nettet og skaberne efterlod blot en besked om, at tjenesten nu var væk, angiveligt på grund af trusler og ballade om ophavsret.
Holdet bag Popcorn Time-tjenesten angiver ellers at den var helt lovlig, fordi tjenesten ikke selv opbevarer filerne eller tjener penge på at give adgang til dem, og derfor ikke kan drages til ansvar for deres lovlighed.
Softwaren var dog såkaldt open source, ensbetydende med at alle frit kan kopiere den, forbedre den eller benytte den i en anden sammenhæng. Og det er allerede sket, meddeler Torrentfreak, der skriver, at gruppen YTS har sørget for at projektet kan leve videre som open source-projekt. YTS interesserer sig især for distribution af film via torrents.
Lå hos Mega
Softwaren til Popcorn Time lå i øvrigt i sidste indtil i sidste uge rent fysisk hos tjenesten Mega, der er skabt af den navnkundige Kim Dotcom, som også selv har en sag om piratkopiering hængende over hovedet. USA har begæret Kim Dotcom udleveret til en sag, hvor han sigtes for medvirken til pirateri for over tre mia. kroner.
Nu er softwaren fjernet fra Mega, men findes i stedet på kodedelingssitet Github.
Det er uvist om holdet bag Popcorn Time har modtaget tilsvarende politianmeldelser.