Nye afsløringer: NSA har adgang til oceaner af data

Den amerikanske spiontjeneste har adgang til langt mere end tjenesten hidtil har villet erkende. Tjenesten opsnapper og opbevarer også dine mails.

(Foto: © BOBBY YIP, Scanpix)

Kender du Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium og Stormbrew ?

Svaret er nok nej. Men hvis du er en hyppig bruger af nettet, kender de med stor sandsynlighed dig. Ifølge den amerikanske avis, The Washington Post, har spiontjenesten NSA nemlig drevet dataindsamlingsprogrammer, der er langt mere omfattende end hidtil antaget.

Programmerne, der har de nævnte kodenavne, kan ifølge avisen opsamle op til 75 procent af al internettrafik på amerikansk jord, og NSA har i en række tilfælde opsamlet og gemt hele emailbeskeder, der er røget gennem internetkabler inden for USAs grænser. Opsamlingen sker i såkaldte filterstationer i alle større byer i USA - og ifølge avisen har NSA faktisk benyttet sig af muligheden for at læse med i folks kommunikation.

Overvåger udlændinge

Den amerikanske spiontjenestes primære formål er ellers at overvåge mulige eksterne trusler mod USA - ikke amerikanerne selv. Systemet, som The Washington Post i dag afslører, er målrettet overvågning af kommunikation ind og ud af USA eller blot kommunikation mellem udlændinge, hvor kommunikationen tilfældigvis krydser kabler på amerikansk jord. Avisen skriver dog også, at omfanget af systemet sandsynliggør, at det også har opsnappet kommunikation mellem amerikanerne selv.

De sidste par måneder har sagen om whistlebloweren Edward Snowden næsten hver uge kastet nye afsløringer af den amerikanske overvågning af nettet af sig - men dagens specifikke afsløringer stammer dog nuværende og tidligere ansatte i efterretningsvæsenet og i de virksomheder, der leverer systemerne.

De mange data indsamles ifølge avisens beskrivelse af de amerikanske teleselskaber på bestilling fra NSA, der efterfølgende sorterer det ved at kigge efter en række nøgledata, for eksempel emailadresser. Systemet giver NSA mulighed for at zoome helt ind på bestemte personer og læse med i deres digitale post, samt data som chatbeskeder, billeder og meget andet.

Rum 641A

Dele af systemet blev allerede afsløret for år tilbage, da en ansat hos det amerikanske teleselskab AT&T fortalte offentligheden om rum 641A i en teleselskabets bygning i San Francisco. I dette rum havde AT&T installeret udstyr, der gav NSA mulighed for at aflytte og overvåge menneskers brug af internettet. Det er sådanne hemmelige rum, som Washington Post i dag bekræfter eksistensen af.

- De indsamler alt om alle, siger den nu pensionerede whistleblower Mark Klein til magasinet Wired.

Edward Snowden afslørede tilbage i juni at NSA angiveligt har adgang til data fra en række af verdens største internetvirksomheder, herunder Google, Apple og Facebook.

Disse selskaber har dog benægtet at NSA har mulighed for at uhindret at søge på deres servere - men siden er afsløringerne eksploderet i omfang, og den britiske tilsvarende tjeneste, GCHQ er blevet afsløret i at samarbejde med NSA om aflytning af de transeuropæiske internetkabler, under det såkaldte Tempora-program.

Har ramt NSA som en bombe

Mens der har været enkelte indrømmelser, blandt andet fra den amerikanske regering, har ingen dog bekræftet eksistensen af det massive overvågningssystem som Snowden og efterfølgende også andre kilder har påstået er i drift. EU-parlamentet iværksatte dog tidligere på sommeren en tilbundsgående undersøgelse af, hvad der er foregået og om europæeres data er blevet samlet op af de amerikanske tjenester.

Ifølge amerikansk TV har afsløringerne ramt NSA som en bombe. Mens NSA udadtil hævder at have situationen under kontrol, har NBC News talt med kilder i NSA, der beskriver situationen som 'overvældende'. NSA har ifølge NBC News fortsat ikke overblik over den samlede mængde af dokumenter, som Snowden har taget fra NSA, men NSA-chef Keith Alexander har dog bekræftet, at der er tale om en stor mængde.

En række af de materialer som endnu ikke er offentliggjort, formodes blandt andet at være afsløringen af overvågningssamarbejdet mellem de såkaldte 'fem øjne' - fem engelsktalende lande, der tæller USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand.