Mega-sag mod piraterianklaget internetmogul kan fortsætte

Internetrigmanden Kim Dotcom, der mistænkes for medvirken til pirateri for over tre mia. kroner, måtte onsdag indkassere et nederlag.

Sagen mod Kim Dotcom er en af de mest kulørte i nettets historie (Foto: © REUTERS/Simon Watts)

Den kulørte sag mod internetrigmanden og den tidligere hovedaktionær i det Hong Kong-baserede Mega-imperium, tysk-finske Kim Dotcom, fortsætter, og Dotcom måtte onsdag æde et betydeligt nederlag ved retten i New Zealand.

Kim Dotcom, der oprindeligt hed Kim Schmitz, måtte i begyndelsen af 2012 se sin ekstremt dyre luksusejendom raseret og gennemsøgt af New Zealandsk politi, der reagerede på en international arrestordre, efter at en amerikansk domstol havde begæret Dotcom udleveret til retsforfølgelse.

Ifølge sigtelsen er den tidligere bedrageridømte Kim Dotcom medskyldig i piratkopiering til en værdi af over 500 mio. dollars via Mega-imperiet.

Masser af fodfejl

New Zealansk politi begik imidlertid en række fodfejl i sagen, og Dotcoms advokater har hidtil været dygtige til at udnytte disse fodfejl til at forhindre en udlevering af internetmogulen til USA.

Nu har retten i New Zealand så vurderet, at razziaen mod Kim Dotcom faktisk var i overensstemmelse med loven, hvorfor den langtrukne sag mod Dotcom kan fortsætte. Den har ellers stået stille i mange måneder.

Den næsten tegneserieagtige sag er en af internethistoriens absolut mest kulørte, især fordi Kim Dotcom selv har ført en tilværelse med speederen trykket helt i bund. Mega-imperiet forsynede brugerne med en slags netbaseret harddisk, hvor de kunne tage backup af deres film, musik, bøger og software – men systemet muliggjorde samtidig, at andre brugere kunne downloade dette materiale uden at betale. Det kunne sågar findes via Google.

Fire procent af nettet

Kim Dotcom har især skabt sin meget store formue på at sælge en særligt hurtig adgang til download af materiale fra Megaupload-tjenesten, der i en periode var så populær, at den ifølge Dotcom selv tegnede sig for over fire procent af al trafik på internettet.

Tysk-finske Dotcom havde bosat sig med sin kone og fem børn i en af New Zealands dyreste ejendomme, som han havde omdøbt til 'The Dotcom Mansion' og fyldt garagen op med en parade af luksusbiler, der alle havde nummerplader med ord som 'Gangster', 'Guilty' og 'Evil'.

Over ejendomme blafrede det finske flag, og Kim Dotcom havde af uvisse årsager investeret i flere statuer af giraffer, næsehorn og andre dyr i fuld størrelse, der stod i haverne omkring ejendommen.

Gaderæs i megabiler

Fritiden gik blandt andet med gaderæs i luksusbilerne, hvor Doctom på et tidspunkt har vundet det berygtede Gumball 3000-rally over blandt andet Jackass-bagmanden Johnny Knoxville. Som tak for opholdstilladelsen havde Dotcom foræret byen Auckland et milliondyrt fyrværkeri, som han selv overværede i en helikopter.

Den flamboyante rigmand har dog ingenlunde lagt sig ned mens sagen har stået på. Tværtimod har Dotcom benyttet rampelyset til at iscenesætte sig selv som slags moderne rebel, og har modtaget besøg fra en række kendisser, herunder Apple-stifter Steve Wozniak. Kim Dotcom har sågar spillet hovedrollen i et lokalt nisseshow, lanceret en ny musiktjeneste og udgivet et musikalbum.

Dotcom har undervejs sørget for at dokumentere sit liv grundigt med videoer, der er lagt på YouTube.Han nægter sig skyldig i sagen, hvor han, med egne ord, ikke kan dømmes for pirateri, når han ikke selv har været med til hverken at uploade eller downloade ulovligt materiale. Samtidig hævder Dotcoms advokater, at en tysk-finsk New Zealandsk bosiddende medejer af et Hong Kong-baseret selskab, der ikke har kontor i USA, slet ikke kan dømmes under amerikansk lov.

Adskillige internetbrugere kæmper Kim Dotcoms sag, og rigmanden har undervejs vundet en række sejre. Blandt andet er han blevet løsladt og er flyttet hjem til den dyre ejendom igen.