Kommission skal undersøge kunstig intelligens’ indflydelse på samfundet

Danmark og Europa står overfor massive teknologiske landvindinger, hvor over 700.000 job kan gå tabt i automatiseringen.

Kunstig intelligens kommer til at få enorm betydning for os i fremtiden. Det er computere og robotter, der tænker og opfører sig humant og er i stand til at lære, så de kan tilpasse sig løbende, ligesom vi mennesker kan. (Foto: © Andrew Ostrovsky, agsandrew - Fotolia og Scanpix Iris)

- Så er den 4. industrielle revolution flyttet ind på Christiansborg, lød det begejstret fra Ida Auken, IT-ordfører for Det Radikale Venstre, da hun onsdag formiddag bød pressen indenfor, så vi kunne møde hendes Siri-kommission, der netop havde holdt sit første møde.

Kommissionen er opkaldt efter den digitale taleassistent Siri, der er en funktion i Apples iPhone.

Ida Aukens femårige søn legede med hendes iPhone og havde en lang samtale med Siri, som endte i en række halvsjofle spørgsmål, som Siri ikke ville svare på.

- Men det fik mig til at tænke på, at kunstig intelligens allerede er her i en lidt primitiv form, som vores børn også bruger, siger Ida Auken.

Hvordan får vi mest ud af teknologien?

Ida Auken vil gerne sparke gang i en debat både blandt politikere og borgere om, hvad kunstig intelligens er og kan.

- Og hvordan vi i fremtiden får mest muligt ud af de teknologiske landvindinger, der ændrer vores arbejdsmarked og vores liv socialt, professionelt og i politik, siger Ida Auken.

Ingeniørforening: Ny teknologi skaber nye typer job

Ingeniørforeningen IDA er samarbejdspartner på projektet, fordi Danmark og Europa står overfor massive teknologiske fremskridt, hvor over 700.000 job kan gå tabt i automatiseringen.

Omvendt er der gode udsigter, hvis lovgivere, virksomheder og borgere griber de muligheder, der ligger i den nye teknologi.

- Vi har set, at ny teknologi også skaber nye typer arbejdspladser, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen IDA.

Påvirkningen af fire fokus-områder

Thomas Damkjær peger på fire områder, som er i fokus for kommissionen: transport, sundhed, jura og finans samt den offentlige sektor.

Kommissionens arbejde vil være open source, og resultaterne vil blive lagt frem til debat i form af rapporter og video på IDAs hjemmeside.

Siri-kommissionen kører frem til 2019 og tæller også medlemmer fra IBM, Microsoft, Dansk Designcenter og SingularityU Copenhagen.