Det kan koste store energitab, hvis solpanelerne ikke er opstillet korrekt i forhold til solen. Panelerne skal helst stå de steder i landet hvor der er flest solskinstimer, og så skal de være vinklet rigtigt i forhold til solens position på himlen.
Nicholas P. Rought vandt tirsdag en af Erhvervsstyrelsens tre præmier for bedste udnyttelse af offentlige data med mobil-appen Suncatching, der skal gøre det helt enkelt at placere sine solpaneler korrekt.
Præmiepenge til udvikling af solfanger-firma
Og ideen er helt enkel: Man lægger simpelthen mobilen på solpanelet, og fordi mobilen er udstyret med GPS og accelerometer, så ved Suncatching-appen hvor den er henne i landet, og hvilken vinkel mobilen befinder sig i - og dermed kan man placere panelet optimalt.
Den idé til udnyttelsen af offentlige tilgængelige vejr- og kortdata gav altså Nicholas æren og 50.000 kroner i kategorien "Bedste nytænkte brug af offentlige data."
- Det er helt fantastisk, og nu har jeg faktisk penge til at starte mit eget firma for alvor, sagde Nicholas P. Rought efter præmieoverrækkelsen.
Andre data-udnyttende vinderprojekter
Udover Suncatching var der to andre vindere blandt de seks nominerede i Erhvervsstyrelsens data-konkurrence Virk Data.
Bisbase vandt for "Bedste gratis løsning" - en tjeneste der gør det nemt for firmaer at få overblik over deres konkurrencedygtighed og sammenligne sig med andre firmaer, noget der blandt andet skal gøre det nemmere at få lån i en tid hvor krisen har gjort bankerne lidt mere tilbageholdende, siger folkene bag Bisbase.
I kategorien "Bedste løsning til små- og mellemstore virksomheder" vandt Gilling.for tjenesten Masterdata, hvor man for under 5000 kroner kan få lavet en hvilkensomhelst rapport man ønsker ud fra de offentlige data der er tilgængelige.
- Det er de færreste små virksomheder der har tid eller lyst til at rode med offentlige databaser, og det vil vi gerne hjælpe dem med. Vores mål er at kunne vise alle offentlige data i alle konstellationer for alle danskere, sagde Finn Gilling.
Udnyttelsen af offentlige data har lang vej endnu
Baggrunden for konkurrencen er et årelangt forløb med frisættelsen af offentlige data om alt fra energimærkninger og højdemodeller til firmaadresser og placeringen af offentlige toiletter.
Senest har forløbet altså været inkarneret i Erhvervsstyrelsens projekt Virk Data, hvor målet er at bruge de mange offentlige data til skabe ny værdi for både borgere og virksomheder, helst så konkret som muligt.
Frigivelsen af de offentlige data har nemlig ikke hidtil ikke ført til den forventede opblomstring af nye tjenester, apps og ideer - selvom der dog har været i hvert fald ét meget omtalt projekt, nemlig Geodatastyrelsens komplette modellering af Danmark i størrelsesforholdet 1:1 i computerspillet Minecraft.