High-tech ørkenby bliver 300 gange større end København

Saudi Arabien planlægger megaby til 3000 milliarder kroner, der skal strække sig over tre lande og udelukkende drives af grøn energi.

(© Neom Discover)

Vest for bjergkæden Hejaz og tæt ved det Røde Havs kyst i det nordvestlige Saudi Arabien, skal der i fremtiden ligge en gigantisk og højteknologisk millionby.

Byen skal strække sig over 26.500 kvadratkilometer - cirka 300 gange så stort et areal som København. Byen vil nå ind i nabolandet Jordan, og en kæmpe bro skal forbinde området med Egypten på den anden side af Det Røde Hav.

Sådan lyder de enorme ambitioner bag et moderne byggeprojekt, der skal gøre Saudi Arabien mindre afhængig af olieproduktion.

Byen har fået navnet Neom, og ifølge projektets egen hjemmeside vil droner, selvkørende biler og Virtual Reality præge hverdagen for byens indbyggere. Byens største virksomheder vil blandt andet arbejde med bioteknologi, robotteknologi og turisme.

Projektet bliver en stor udfordring for landet, mener professor på Aalborg Universitet Ole B. Jensen, som forsker i mobilitet og byplanlægning.

- Det vil kræve kæmpe ingeniørkunst. Alt skal tænkes rigtig godt igennem, siger han.

Udelukkende grøn energi

Saudi Arabiens kronprins Mohammed bin Salman står i spidsen for byggeprojektet, som bliver støttet med 500 milliarder dollars (cirka 3.160 milliarder kroner) af blandt andet den saudiske regering og en række udenlandske investorer.

Et af målene er, at Neom udelukkende skal drives af vedvarende energi. Kæmpe områder med solpaneler og vindmøller skal derfor fodre hele byen med strøm.

Byens placering i den tørre, ubeboede ørken kan give udfordringer i forhold til at skaffe mad og drikke til de mange beboere.

Neom vil blandt andet benytte sig af vertikal landbrug, hvor grøntsager og andre planteprodukter dyrkes hylde på hylde i et indendørs lager. Her bruges der kunstigt, energibesparende lys, og temperatur, fugtighed og gødning bliver nøje kontrolleret.

Folkene bag Neom-projektet foreslår også en metode kaldet seawater farming (havvandslandbrug), hvor der dyrkes afgrøder ved kun at bruge sollys og vand fra Det Røde Hav.

Ved hjælp af et soldrevet anlæg kan saltvand omdannes til ferskvand, som derefter kan bruges til at vande planter i et drivhus. Både ved vertikal landbrug og seawater farming undgår man helt at bruge sprøjtemidler.

Dansk forsker: Ikke helt urealistisk

Projektet med Neom skal hjælpe med at løse de økonomiske problemer, som Saudi-Arabien vil stå overfor i fremtiden. Størstedelen af landets statsbudget er finansieret af olieindtægter.

Men olieprisen falder og falder, og flere lande begynder at satse på grøn omstilling. Neom skal derfor hjælpe landet med at skabe vækst på andre måder, og det skal ske forholdsvis hurtigt.

Professor B. Jensen mener, at en megaby bygget fra bunden midt ude i ørkenen er en utopisk drøm. Men det er ikke helt urealistisk, når det foregår i Saudi-Arabien.

- Det er utrolig svært at sige, hvor realistisk det er. Men til forskel fra de utopier, vi tidligere har hørt om, ser den her by ud til at kunne blive virkelighed. For der er måske økonomi til det, siger Ole B. Jensen.

De tre største udfordringer ifølge professor Ole B. Jensen:

  • Ambitionen: Det tager ofte mange år at udvikle storbyer. Men med Neom skal det hele være klar fra starten. Det gælder alt fra strøm til infrastruktur, og det kan være en udfordring at få til at hænge sammen.

  • Teknologien: Neom skal rumme nye teknologier som blandt andet selvkørende biler. Det er ikke sikkert, at teknologerne bliver færdigudviklede og testet helt igennem, inden megabyen skal stå klar.

  • Økonomien: Det er svært at vide, hvor meget et gigantisk projekt som Neom ender med at koste. Projektet kan ende med at blive dyrere end Saudi Arabien har budgetteret med.

Udfordring at bygge fra bunden

Saudi Arabiens kronprins har udnævnt tidligere chef for Siemens AG og Alcoa Inc., Klaus Kleinfeld til at lede projektet.

Han skal både tænke på infrastruktur, strøm, vand og boliger på samme tid, fordi megabyen skal bygges op fra bunden. Det bliver en udfordring, understreger professor Ole B. Jensen.

- Det er sjældent, at storbyer bliver bygget på denne måde. Normalt ser vi byerne blive til i en form for langsom og organisk udvikling. Så hvis man skal bygge hele byen på én gang, så skal man godt nok tænke over mange ting.

Ifølge Neom-projektets hjemmeside skal den første del af megabyen stå klar i 2025.

Tre fordele hvis Neom lykkes efter planen:

  • Store arealer med solpaneler og vindmøller sørger for, at Neom fungerer udelukkende på vedvarende energi. Det skåner klimaet, og luften i byen bliver fri for forurening.

  • Neom har stor fokus på bæredygtig landbrug. Havvandet fra det Røde Hav bliver brugt til seawater farming (havvandslandbrug), hvor det bliver omdannet til ferskvand. Samtidig dyrkes grøntsager i lag på lag i et indendørs lager ved at bruge metoden kaldet vertikalt landbrug. Begge metoder undgår sprøjtemidler.

  • Med virksomheder inden for blandt andet bioteknologi, robotteknologi og turisme vil Neom skabe vækst. Megabyen gør derfor Saudi Arabien uafhængig af olieindtægter.

https://www.youtube.com/watch?v=Q355xwSfVSc