Harddiskens Kryptoskole - sådan beskytter du dig mod overvågningen

En mini-guide til din elektroniske sikkerhed, nu hvor NSA opsnapper alting på nettet

(Foto: © Anders Høeg Nissen)

[Opdateret]

Harddisken har bedt sikkerheds-ninja Henrik Kramshøj, direktør i Solido Networks, om at samle sine tips fra Harddiskens Oplysning til Borgerne om Overvågning.

Ifølge Kramshøj har "NSA-afsløringerne vist at vores paranoia slet ikke har er vidtrækkende nok. Der bliver overvåget her og der og allevegne. Men heldigvis er det ikke for sent at lære unge og gamle hvordan man kommunikerer sikkert".

Browsersikkerhed

Ifølge Kramshøj er noget af det første man kan gøre for at sikre sig er at bruge to browsere med forskellige sikkerhedsindstillinger. En til banken, og en til Facebook og alt det andet.

Han vil også anbefale en række udvidelser til browseren der blokerer reklamer, Flash indhold og andet aktivt indhold, der udgør en sikkerhedsfare. Her bør man især være opmærksom på at isolere brugen af Java til den ene browser.

Den højeste sikkerhed opnås ved at bruge en såkaldt VPN der gør at du tilslutter dig nettet fra en computer, der fysisk befinder sig et andet sted.

Vil du have den bedste beskyttelse mod sporing kan TOR effektivt hemmeligholde indholdet af kommunikationen og hvor du befinder dig. I yderste konsekvens - for at have både livrem og seler - kan du bruge VPN og TOR sammen.

Emailsikkerhed

Email er ifølge sikkerhedseksperten af de vigtigste funktioner på vores computere.

"Det er ikke godt at vi sender så meget data ukrypteret via email, men problemet kan reduceres ved brug af sikker webmail, VPN og TOR", siger Henrik Kramshøj.

Men, påpeger han, vil man være sikker er stærk kryptering den eneste vej at gå:

"Det kan gøres på to måder og den bedste er efter min opfattelse OpenPGP som tillader nem integration med almindelige mailprogrammer. Det er nemt at bruge og kræver ikke ret meget træning", siger Kramshøj.

Ulempen ved OpenPGP er dog at relativt få bruger det.

Kryptering - filsikkerhed

"Hvis du ikke krypterer hele din harddisk risikerer du at andre får adgang" siger Kramshøj.

Et af de bedste værktøjer til at sikre filerne er Gnu Privacy Guard som benytter stærk kryptering.

Sikkerhedsguruen Bruce Schneier bruger selv denne standard, og har for nylig - efter Snowdens afsløringer af NSAs de-krypteringsevner, opdateret sine nøgler.

Mange af de moderne operativsystemer har kryptering indbygget og gør det nemt at beskytte sine filer med Bitlocker (Windows) og Filevault.

Dog er disse systemer proprietære og man skal derfor stole på Microsoft og Apple hvis man vil være sikker på at der ikke er bagdøren. Her er TrueCrypt det åbne alternativ, som Kramshøj anbefaler i stedet for de indbyggede.

Ifølge Kramshøj kan den "ultraparanoide" vælge at bruge en tablet eller smartphone til promiskuøse data - som fx Facebook - og en anden til at kommunikere sikkert med f.eks. arbejdspladsen.

Inspiration til værktøjer og links kommer blandt andet fra Bruce Schneiers glimrende opsummerende artikel og guide hos The Guardian.