Dansk firma bygger Wi-Fi ind i gadelamperne

Hurtigt lyslederbaseret Wi-Fi, indbygget direkte i gadelamperne, er på vej til danske gader.

Det ålborgensiske firma S-Light er klar med en LED-gadelampe. med indbygget Wi-Fi. Internettet kommer fra lyslederkabler, hvilket kan give langt højere hastigheder og mere stabile forbindelser end det nuværende mobilnet kan præstere. (© S-Light)

De danske gadelamper står foran en massiv udskiftning.

Ifølge et EU-direktiv er de gamle kviksølvsapparaturer ved udgangen af 2015 ikke længere lovlige at bruge, og LED-lamper vil derfor finde vej til de danske gader og stræder.

Et af de mange firmaer der kæmper om kommunernes udbud, er ålborgensiske S-Light, der nu i samarbejde med Bredbånd Nord tilføjer en ekstra mulighed, der kan bidrage til fremtidens infrastruktur:

Wi-Fi indbygget direkte i gadelamperne, baseret på lynhurtig fibernet.

Lynhurtigt Wi-Fi har mange anvendelsesmuligheder

Selvom mange danskere allerede har internetforbindelse i telefonen via mobilnettet, så ser salgsdirektør i S-Light, Charlotte Sigen, flere forskellige anvendelsesmuligheder i at bygge Wi-Fi direkte ind i gadelamperne. Særligt det der kaldes mobil offloading.

- Ved store events kan det ofte stort set ikke lade sig gøre at sende eller modtage data, fordi mobilnettet ikke kan klare presset. Her kan man så offloade datatrafikken til et fiberbaseret Wi-Fi, og bruge mobilnettet til samtale, forklarer Sigen til DR Viden.

Hun nævner også, at hastigheden på 4G-nettet flere steder i København faktisk er langsommere end 3G, fordi 4G-nettet er så overbelastet. Så også her ville man kunne skabe øgede hastigheder til danskerne.

Løsningen som S-Light tilbyder sammen med Bredbånd Nord kan potentielt levere hastigheder på op til 1 Gigabit, hvor 4G i Danmark kan levere i omegnen af 80 Megabit. I praksis er de hastigheder brugeren opnår dog ofte langt under dette.

Hvem skal betale?

Hvem der skal betale for Wi-Fi-forbindelsen afhænger af den enkelte løsning.

- I en by kan det være den lokale handelsforening, der vil gøre det mere attraktivt at handle i gågaderne, i en anden kan det være et teleselskab, der betaler, for at kunne tilbyde deres kunder en hurtigere og mere stabil forbindelse, siger Sigen.

Hun nævner også muligheden for, at man ville kunne stille gratis internet til rådighed for turister eller alternativt sælge datapakker for relativt små beløb, som den enkelte bruger selv kan tilkøbe.

Et lukket netværk

Selve Wi-Fi netværket fungerer som et lukket netværk, hvor man skal logge på, første gang man bruger det.

Herefter kan telefonen huske netværket på lige fod med alle andre Wi-Fi netværk, så du automatisk logger på, næste gang du kommer i nærheden af det.

i S-Lights løsning vil der være Wi-Fi indbygget i hver femte gadelampe. Information om kundernes fysiske placering i forhold til et hotspot vil fx kunne bruges til, at de handlende kan sende lokale tilbud til din telefon, når du står i nærheden af deres butik.

Intelligente LED-lamper kan spare mange penge

Charlotte Sigen fortæller, at firmaet på fredag vil offentliggøre det første sted hvor gadelamper med Wi-Fi i vil blive rullet ud. Men hun håber på, at man i løbet af et par måneder vil kunne møde den nye gade-Wi-Fi-løsning mindst fire steder i Jylland.

Selve LED-lampen (uden Wi-Fi) kan skære kommunernes regning på strøm til gadebelysning med 2/3 i forhold til de nuværende lamper.

Men ifølge Charlotte Sigen kan kommunerne spare helt op til 75 procent af den resterende strømregning, ved at tilføje intelligent styring af lamperne.

Eksempelvis kan man sætte sensorer på lamperne, så de tænder, når der kommer en bil eller en fodgænger forbi, i stedet for at lyset står og brænder hele natten på veje, hvor der ikke er trafik.