De mest populære chat-apps er tilsyneladende også de værste - i hvert fald hvad sikkerheden angår. Det viser en ny rapport fra de digitale borgerrettighedsforkæmpere i organisationen Electronic Frontier Foundation (EFF), der har testet sikkerheden i en bunke af de mest kendte chat-apps og chattjenester.
Konklusionen er nedslående læsning. Kun seks ud af 39 undersøgte tjenester og apps tilbyder brugerne en sikker brug - og de mest udbredte er dem, der har den mest kummerlige beskyttelse.
Et par relativt ukendte tjenester, QQ og Mxit, scorer den absolutte bundkarakter, men også kendte tjenester som Facebook chat får kun to sikkerheds-flueben ud af syv mulige. Samme karakter rammer Snapchat og Whatsapp, mens også de globalt store tjenester Viber og Kik klarer sig svært ringe.
Undersøgt for syv forhold
EFF har undersøgt forskellige forhold, fx om kommunikationen er krypteret, om udbyderen selv kan læse brugerne over skulderen og om der er indbygget værktøjer, man kan benytte til at bekræfte sin identitet overfor samtalepartneren. Men det er også vurderet, om tjenesten har ladet uvildige gennemse softwarens computerkode for at luse fejl og bagdøre ud.
EFF udgiver ofte rapporter, hvor de undersøger datasikkerheden i forskellige tjenester, og det er ikke første gang at organisationen er efter Snapchat. Tidligere har Snapchat skrabet bunden i en undersøgelse af, hvor meget forskellige virksomheder kæmper for brugernes rettigheder overfor myndighederne. Her fik også Amazon en skidt karakter.
Dengang kom lussingen til Snapchat blot et par uger efter at den amerikanske forbrugerbeskyttelsesmyndighed FTC udgav en heftig kritik af tjenesten, fordi Snapchat ikke kunne leve op til sine egne løfter om privatlivsbeskyttelse.
Del af større kampagne
Dengang fik Snapchat blandt andet påbudt at stoppe med at love brugerne at deres beskeder autodestruerer, når tjenesten ikke kan garantere, at det sker.
EFF noterer sig, at Apples iMessage er den af de bredt anvendte beskedtjenester, der klarer sig bedst i undersøgelsen.
Undersøgelsen kommer samtidig med en større kampagne, der skal gøre nettets brugere klogere på kryptering og andre værktøjer, der kan hjælpe med at beskytte deres privatliv mod hackere og efterretningstjenester.