Amazons skatteaftaler skal undersøges af EU

Efter EUs konkurrencekommissærs buldren mod Apples irske skatteaftaler, kommer nu også amerikanske Amazon under EUs lup.

Amazons aftaler om skat i Luxembourg kommer nu under EUs lup for at være lidt for lukrative. (Foto: © Uwe Zucchi, Scanpix)

Har amerikanske Amazon fået så lukrative skatteaftaler i Luxembourg, at der reelt er tale om statstøtte ?

Det spørgsmål vil EU nu have svar på, og derfor har kommissionen valgt at inkludere Amazon i de igangværende undersøgelser af en række amerikanske mega-virksomheders europæiske skatteforhold.

I sidste uge kom det frem, at EUs afgørende konkurrencekomissær, Joaquín Almunia har kontaktet de irske myndigheder og kritiseret den skatteaftale, som Irland over to omgange har indgået med Apple. Den aftale anser EU for at være så lukrativ, at der reelt er tale om statsstøtte, lod kommissæren forstå.

Sagen mod Apple flankeres af tilsvarende sager mod Starbucks og datterselskaber til Fiat-koncernen, og nu altså også mod Amazon. Fælles for disse konkurrencesager er, at de står til at skulle føres videre under den kommende danske kommissær på området, Margrete Vestager (R).

Prøveballoner for flere andre sager

I alle tilfælde kan sagerne anses for at være prøveballoner for en række fremtidige sager om skæve europæiske skatteforhold. Reglerne i Irland tillader i vidt i omfang at selskaber kører penge og patenter rundt i en karrusel mellem et mylder af datter- og holdingselskaber i lande som Irland, Holland, Luxembourg og Bermuda eller Cayman-øerne, så de tilsidst ender med at betale minimale beløb i skat.

Den lovlige skattefidus kendes under navne som 'The Double Irish Dutch Sandwich' eller bare en 'Double Irish', og flere rådgivningsvirksomheder annoncerer helt åbent på nettet med denne slags skatteplanlægning.

EU har været tydelige omkring, at de igangværende undersøgelser ikke omhandler ulovligheder, begået af selskaberne, men alene er en granskning af de lokale skatteaftaler, som selskaberne har fået i de EU-lande, hvor de har placeret deres hovedkvarterer.

Mange andre gør det samme

Mange andre, blandt andet Facebook og Google, har placeret deres internationale forretning i Dublin, og når en dansker køber en annonce hos Google, er det reelt det irske selskab, man sender pengene til. Amazon har dog valgt at placere sit hovedkvarter i Luxembourg, hvorfra selskabet driver sine europæiske forretninger med meget små skattebetalinger, trods en årlig omsætning på 14 milliarder euro.

En talsmand fra Amazon siger til Reuters, at selskabet overholder gældende lov, og ikke har modtaget ydelser, der ligger ud lovens grænser. Det samme har Luxembourgs finansminister udtalt.

Både Apples og også Amazons skatteforhold har været til debat blandt amerikanske politikere, der offentligt har undret sig overfor, hvorfor den amerikanske stat ser så lidt til skattedollars fra de globale, amerikanskegiganter.

Ballade i USA

USAs svar på SKAT har allerede for et par år siden krævet massive beløb på 1,5 mia. dollars fra netop Amazon i en sag, der netop omhandler flytten rundt med penge, patenter og rettigheder mellem et vred af forskellige selskaber i forskellige lande.

Sidste år var Amazons europæiske struktur også genstand for interesse fra både pressen og myndighederne, efter at blandt andre avisen the Guardian og Reuters bragte lange, detaljerede historier om, hvordan Amazons aktiviteter over årene var migreret til Luxembourg, hvor selskabet betaler minimal skat, fordi overskud kanaliseres videre til et andet Amazon-kontrolleret selskab, der ejer en række rettigheder og aktiveter.

Også det tilsvarende amerikanske skattemæssigt milde Delaware var involveret.

https://www.youtube.com/watch?v=EFKGmmm-j5M