Rapport sætter tyk streg under det enorme klimaaftryk fra vores bøffer og bolognese

Oksekød alene står for 55 procent af klimaaftrykket fra danskernes mad.

82 procent af verdens landbrugsareal bliver brugt til at producere dyrefoder. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Det går hårdt ud over klimaet, når vi serverer spaghetti bolognese, sætter tænderne i en burger eller smider en bøf på grillen.

Når man kigger på al den mad, danskerne spiser i hjemmet og i landets kantiner og restauranter, står oksekød alene for 55 procent af de drivhusgasudledninger, der kommer fra vores fødevarer.

Det viser en rapport fra den grønne tænketank Concito, der kortlægger klimaaftrykket fra danskernes forbrug.

- Det er en voldsomt stor belastning, siger Henrik Wenzel, der er professor ved Institut for Grøn Teknolgi på Syddansk Universitet.

Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året.

Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.

Det er ifølge Henrik Wenzel såre simpelt, hvad vi skal gøre ved det.

- Lad være at spise oksekød.

- Svinekød og kyllingekød belaster meget mindre. Kyllingekød er det bedste, og fisk belaster også væsentlig mindre, siger han.

Konklusioner fra rapporten

  • Danskerne udleder i gennemsnit 13 ton per indbygger

  • Det er syv ton mere en den gennemsnitlige verdensborger

  • For at holde den gennemsnimsnitlige, globale temperaturstigning på 1,5 grader, som verdens ledere blev enig om med Parisaftalen i 2015, skal vi ned på tre ton person på verdensplan

  • Som individer kan vi kun komme ned på ni ton. Resten skal løses af samfundet.

  • Danskerne med de højeste indkomster har det største forbrug.

At tallene er så høje kommer hverken bag på Henrik Wenzel eller andre eksperter, som kalder tallene fra Concito - der er lavet i samarbejde med forskere fra Aalborg Universitet - valide.

- Det bør ikke komme som en overraskelse.

Sådan siger Jørgen E. Olesen, professor på Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, med henvisning til tidligere undersøgelser, der også placerer oksekød som en af de store klimasyndere.

Jørgen E. Olesen er selv begyndt at bide mærke i, hvor ofte der bliver serveret oksekød, når han er ude at spise.

- Det synes jeg altså helt ærligt, vi burde gøre noget ved, siger han.

Det er især hjemme i køkkenerne, vi bruger meget oksekød. Hvis man alene ser på den mad, der bliver spist her, udgør oksekøddet hele 70 procent af vores klimaaftryk fra maden.

- Vi skal have fundet et alternativ til spaghetti bolognese og alle de andre oksekødsretter, der indgår som standard i danskernes kost, siger Jørgen E. Olesen.

Koen er en dårlig maskine

Forklaringen på de store udledningerne fra oksekøddet skal findes i koens fysik.

Koen spiser store mængder mad, som kræver store arealer at dyrke.

Men det meste af den energi - altså mad - vi propper ind i den, mister den i kropsvarme. Derudover bøvser den store mængder metan, som er en af de mest aggressive drivhusgasser.

- Koen er så dårlig en maskine, konkluderer Henrik Wenzel fra Syddansk Universitet.

Det udleder markant mindre at spise andre typer kød som for eksempel svinekød, fisk eller kylling, men er det så en opfordring til danskerne om at skifte bøffer ud med for eksempel frikadeller?

- Ja, det kunne det være. Eller gå helt bort fra kød, siger Henrik Wenzel.

- Det er det optimale.

Ud af hele verdens landbrugsareal bliver 82 procent brugt til at producere dyr, mens under 20 procent bliver brugt til at lave føde direkte til mennesker.

- Så der er næsten ingen grænser for, hvor klimavenligt vi kunne gøre det, hvis vi nøjes med at spise planterne direkte fra marken, siger han.

De officielle kost- og klimaråd opfordrer danskerne til at spise omkring 350 gram kød om ugen. Lige nu spiser en dansker i gennemsnit et kilo kød om ugen.