Øko-bønder laver egne færdigretter

Færdigretter som store smagsoplevelser? Det forsøger iværksættere fra Himmerland sig med.

  • Ernæringsassistent Gitte Mortensen i færd med at starte sin kyllingfond op på ben, porrer og bladselleri. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Herefter vil den simre natten over og udgøre fundamentet for den lille virksomheds nye forsøgs-ret Kylling med sommerkål. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • I denne leverence af det grønne, var der blandt andet glaskål, hvidkål, grønkål - det kan variere en smule fra gang til gang og dermed ændres indholdet i retterne også. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Som med det meste, er det Gitte Mortensen, der laver det hele fra bunden. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Kate Bryrup er fjerkræproducent og foruden at være den ene halvdel af Halkær Ådal Økologisk, leverer hun naturligvis også de bevingede ingredienser til retterne. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Her marineres Kate Bryrups kyllinger. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
  • Retterne er til to personer og pakkes i biologisk nedbrydelig emballage, påtrykkes tips til servering og en hilsen fra de lokale kødproducenter. (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)
1 / 8

VORES OMSTILLING

Normalt forbinder man færdigretter med internationale fødevaremoguler, konservesdåser og mere eller mindre ubestemmelige ingredienser. Men en række driftige kødproducenter fra Himmerland, er i fuld gang med at lave om på den opfattelse.

8 gårde i området omkring Halkær ådal mellem Løgstør og Rebild Bakker, leverer økologisk kød til pålæg og færdigretter, der blandt andet kan købes i supermarkedskæden Irma.

Andre mennesker skal også have god mad

I spidsen for Halkær Ådal Økologisk står miljøingeniør Edith Agerbo og fjerkræfarmer Kate Bryrup.

Sammen har de to siden årsskiftet produceret økologiske færdigretter fra et funklende industrikøkken under plejehjemmet i Løgstør, mens byens ældste beboere ovenpå, får leveret deres aftensmad andetsteds.

- Vi holder alle af god mad, udbryder Kate Bryrup, på spørgsmålet om hvad der har sat gang i ideen om at producere hvad man godt kan kalde luksus-færdigretter.

- Og synes vi også, at andre mennesker skal have muligheden for at få god mad, siger hun.

- Hvis du vil have god mad, er du nødt til at have nogle ordentlige råvarer. De betyder også at der ikke er pesticider, kunstgødning og antibiotika i, fortsætter hun.

- Det er vores egen opfattelse af kvalitet.

Produceres af halvanden medarbejder

Kate mødte første gang sin iværksætterpartner tilbage i 2008, hvor Edith Agerbo overtog forpagtningen af køkkenet på kulturhuset Halkær kro.

Hun efterspurgte gode kødprodukter hos de lokale bønder og i takt med, at ideerne fik lov at sprudle og ambitionerne steg, fik de to udviklet et koncept, hvor lokalområdets økologiske kødproduktion for alvor kom ud til folket. Både via produkter, markeder og forskellige events.

Da dr.dk/viden besøger den lille virksomhed, har ernæringsassistent Gitte Mortensen sat gang i en større produktion af kylling med sommerkål. En nyudviklet færdigret, der måske skal supplere virksomhedens 4 øvrige.

Alt laves fra bunden og med hjælp fra en deltids køkkenmedhjælp, er det reelt Gitte Mortensen, der udfører hele produktionen fra start til slut. Det gælder både udskæringer af kød og grøntsager, kogning af fonderne helt frem til pakningen af de biologisk nedbrydelige æsker, som retterne sælges i.

Ambitioner om mere

Færdigretsproduktionen er startet i begyndelsen af i 2013 og lige nu producerer den lille virksomhed 500 retter om ugen. Men Kate Bryrup så gerne at det tal steg:

- Vi kunne sagtens producere 10 gange så meget, siger hun og ser ud som om at det mål nok snart skal blive indfriet.