Ny forskning: Drop MobilePay og brug kontanter på loppemarkedet

Slet MobilePay fra telefonen og brug kontanter. Du får en bedre pris og køber mindre, hvis du betaler med kontanter, når du går på loppemarked, viser ny forskning.

Du snyder dig selv, hvis du går på loppemarked og bruger MobilePay.
Du snyder dig selv, hvis du går på loppemarked og bruger MobilePay. (Foto: © Mathis Duus Birkeholm)

I gamle dage – og det er så før, at alle fik MobilePay på deres telefoner – gik man på loppemarked og havde kontanter med i lommen. Sådan er det ikke længere.

I dag er der 3,6 millioner brugere af MobilePay, som Danske Bank lancerede i 2013. Og den populære app, der ikke for alvor har konkurrenter i Danmark, har i høj grad erstattet kontanter, når man for eksempel går på loppemarked.

Men hvis du virkelig vil spare penge og prutte om prisen på dine loppefund, så skal du lade mobiltelefonen ligge og gå forbi hæveautomaten efter nogle af de gammeldags pengesedler.

De mobile betalinger ændrer nemlig vores forhold til penge.

- Man ender med at betale en højere pris for tingene, og samtidig køber man også mere, når man bruger en app som MobilePay, siger Mia Olsen. Hun er ved at skrive en ph.d på Copenhagen Business School, og hendes forskning handler om det pengeløse samfund og mobilbetalinger.

Hun har blandt andet set på, hvordan mødre går på loppemarked for eksempelvis at købe brugt tøj til deres børn.

- Mange siger, at de får et kick ud af det og elsker at gøre en god handel, hvor man får mærkevarebørnetøj til en lav pris, siger Mia Olsen, der har interviewet en række mødre om deres shoppevaner på loppemarkeder.

Digitale penge gør mindre ondt

Og mødrene burde måske slette appen fra deres mobiler og gå over til kontanter. For det er ikke svært at prutte om prisen, når man har MobilePay på telefonen, som flere af mødrene har fortalt til Mia Olsen.

- De siger, at de forsøger at få det til en lavere pris. Men det er svært, når sælgeren ved, at du har MobilePay. Så kan du ikke gøre som i gamle dage og sige, at du kun har en femmer eller tier på dig, for du kan jo bare taste beløbet ind på skærmen, siger Mia Olsen.

Der er allerede forskning, som dokumenterer, at vi ofte bruger flere penge, når vi betaler med kreditkort frem for kontanter.

For eksempel et studie fra 2008, der blev offentliggjort i Journal of Experimental Psychology, som blandt andet viser, hvordan det er nemmere for os at betale et beløb med kort end med kontanter. Det gør mindre ondt at komme af med 100 kroner på Dankort end med en seddel.

Det pengeløse samfund, hvor der kommer nye valutaer som bitcoins, som kun findes på internettet, og hvor vores penge i dag stort set kun er elektroniske bytes, der bliver flyttet mellem banker, rykker ved vores opfattelse af penge.

Sådan er det også med betalinger på mobilskærm, bekræfter Mia Olsens studier. Og det er blandt andet tydeligt, når man går på loppemarked.

- Før hævede man 200-300 kroner, og så var det dem, at man kunne bruge. Det havde man som en slags grænse. Men nu har man MobilePay, og så køber man mere. Der var mere kontrol over det med kontanter, hvor man jo kunne se pengene forsvinde mellem hænderne på sig, siger Mia Olsen.

Spontanitet er vigtigere end økonomisk overblik

Alligevel er der ingen af mødrene, som har lyst til at droppe mobilbetalingerne. Betaling med apps som MobilePay giver nemlig nem adgang til penge, fortæller Mia Olsen, og det giver mulighed for spontan handel, hvis man nu lige kommer forbi et marked.

- Der var en, som fortalte mig, at det jo dræber spontaniteten, hvis man først skal hen til en hæveautomat i stedet for bare at betale med det samme. Så har man tid til at overveje købet, og om man egentlig har brug for varen til den aftalte pris, og så ender det måske med, at man bare går videre, siger Mia Olsen. Og det vil mødrene ikke risikere.

De fleste af mødrene i undersøgelsen fra Copenhagen Business School er bevidste om, at de bruger flere penge, end de havde planlagt og egentlig har lyst til, når de fravælger kontanter og bruger mobilbetalinger

- De taber det økonomiske overblik, og de ved det godt, siger Mia Olsen.

Mia Olsen har interviewet 15 mødre til sin ph.d, der er et såkaldt case study. Det er en akademisk genre, som normalt bygger på dybdegående interviews med 5-25 personer. Mia Olsen regner med at være færdig med sin ph.d. om få måneder.

Kontanterne forsvinder og bliver afløst af elektroniske data. Så hvordan lærer man sine børn om penge?

- Jeg tror, at det bliver sværere, at forholde sig til penge og værdi. Jeg tænker også på, hvordan jeg selv skal lære mine egne børn om det. Og selvom jeg aldrig selv har kontanter, så har jeg alligevel sparebøsser til mine piger derhjemme, siger Mia Olsen.