Man skulle tro, at det er ret simpelt at sætte en stopper for overbefolkningen. Vi skal bare stoppe med at få så mange børn. Men problemet er, at det ikke er os i de rige lande, der får fem, seks eller syv børn, men befolkningen i lande som Niger, Somalia og Congo.
I de fattige lande får befolkningen sjældent nogen form for undervisning i, hvordan man kan forhindre at blive gravid - og de har typisk hverken råd til p-piller, kondomer eller andre præservativer.
Niger er det land i verden, hvor kvinderne får flest børn. Hele 7,2 børn i gennemsnit. Det var ikke et problem tidligere, hvor mange børn døde inden de fyldte fem. Og derfor var det at få mange børn en sikkerhed for, at nogle af dem overlevede og blev voksne.
Men sådan er det ikke længere. I 1985 døde hvert tredje barn i Niger, inden det blev fem år. I dag er det tal faldet, så under en tiendedel dør. Og det er samme tendens over det meste af Afrika, hvor befolkningstallet forventes at eksplodere frem mod 2050. Hele 26 afrikanske lande vil i 2050 have fordoblet deres indbyggertal.
Så hvad skal vi gøre for at sikre, at vi ikke bliver flere på kloden, end vi kan brødføde.
Her er en række “alternative” løsninger på overbefolkningen.
1. Giv også mænd p-piller
De er ikke helt kommet på markedet endnu, men P-piller til mænd er på vej. Og hvorfor skal det egentlig være kvindens ansvar at sikre sig mod uønskede graviditeter, bare fordi det er sværere at styre mænds fertilitet.
Kvinder frigør kun et eller to æg om måneden, hvorimod mænd producerer flere hundrede tusind sædceller om dagen. Så måske er det på tide, at mænd tager lidt ansvar for kloden.
Allerede i dag er en hormon-gel ved at blive testet. Gelen er proppet med kvindelige kønshormoner, der nedsætter sædproduktionen hos mænd med op til 90 procent. Og den skal ikke engang sluges - der skal smøres et godt lag på skuldre og arme hver dag, og så er du ‘home safe’.
Giver vi mændene ‘gratis smørelse’, ja, så får vi nok langt færre børn.
2. Mere radiodrama med bagtanker
Et radiodrama der får store dele af befolkningen til pludselig at bruge kondomer eller p-piller. Det lyder som noget fra 1940’ernes Danmark, hvor familien samledes foran radiofonen for at høre en god omgang kortbølgedrama - med et godt kristent budskab.
Men faktisk er det en rigtig historie fra Etiopien, hvor radiospillene Dhimbiba (“at få det bedste ud af livet”) og Yeken Kignit (“at se på ens daglige liv”) i 00’erne blev kæmpestore hits i befolkningen.
Ifølge organisationen bag radio-kampagnen fik den efterspørgslen på prævention til at stige med 157 procent, fertiliteten faldt fra 5,4 til 4,3 og det samtidig med at nærved halvdelen af befolkningen rapporterede, at de lyttede til serien.
Måske skal vi lave noget mere radiodrama rundt omkring i verdens befolkningsrige lande.
3. En menneskeskabt sæddræbende virus
Tænk hvis en virus, der forhindrer mænds sædproduktion, pludselig spreder sig til hele kloden. Og den eneste måde du kan få børn på, er ved at købe dig til en svinedyr vaccine, som kun de rigeste har råd til.
Vi kunne faktisk godt gå hen og lave sådan en virus i dag, meeen moralsk og etisk kan vi nok ikke helt forsvare det. Der er dog ingen tvivl om, at det ville være en effektiv måde at bekæmpe overbefolkning på.
Måske har verden i virkeligheden brug for en superskurk, der tør slippe en sæddræbende virus løs på os.
4. Indfør en barnløse-check
I stedet for at belønne folk for at få børn med børnecheck og tilskud til børnepasning, kunne samfund rundt omkring i verden gøre det modsatte. Beløn dem, der undlader at få børn.
Samtidig skal hjælp til fertilitetsbehandling fjernes, og man kan i stedet bruge pengene til at give mere uddannelse til kvinderne. Undersøgelser viser nemlig, at veluddannede og erhvervsaktive kvinder får færre børn, end dem, der ikke går så mange år i skole.
De kloge kvinder får desuden deres børn senere i livet, og børnene har en mindre risiko for at dø, inden de fylder fem.
Men det er måske ikke den mest populære sag at gå til valg på.
5. Seksualundervisning til alle!
Det er ingen hemmelighed, at seksualundervisning virker, meeen det skal være af den rigtige slags. Ifølge UNESCO virker seksualundervisning, der forsøger at få unge til holde sig fra sex, slet ikke.
Lærer vi derimod de unge, hvordan de kan have sikker sex, kan det faktisk reducere antallet af teenagegraviditeter.
Og ikke nok med det. Seksualundervisning af den rigtige slags leder ikke kun til færre uønskede graviditeter, men gør også, at unge bliver mere opmærksomme på seksuel sundhed.
Det betyder blandt andet, at seksualundervisning kan reducere antallet af unge med seksuelt smittende sygdomme som for eksempel HIV/AIDS eller syfilis.