Den 2. september rejser Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, op på Den Internationale Rumstation, ISS. Han skal være der i 10 dage, og når han efter cirka otte timers rejse kan svæve ind gennem luftslusen til rumstationen, bliver han med sikkerhed hilst hjerteligt velkommen.
I princippet kunne (men det må han ikke på grund af alkoholpolitikken på ISS!) den japanske astronaut Kimiya Yui, der den 23. juli ankom til rumstationen, byde på en whisky.
Midt i august sender det japanske bryggeri og destilleri Suntory nogle whisky-prøver op til rumstationen for at se, hvordan whiskyen bliver påvirket af opholdet i vægtløs tilstand i Rummet.
Imens kører man et parallelt forsøg i Tokyo, så man sidenhen kan se, om der er forskel på aldringsprocesserne, skriver avisen New York Daily News.
Smagens udvikling efter et og to år
Whiskyen skal opbevares i det japanske forskningslaboratoriet på ISS, og de første flasker bliver sendt hjem efter et år. De resterende flasker med whisky får lov til at ældes et år mere i Rummet, så den runde, bløde smag får bedre tid til at udvikle sig.
Whiskyforsøget svarer lidt til det tvillingeforsøg NASA kører i øjeblikket med astronauterne Scott og Mark Kelly. Scott skal være på ISS i et år, og imens spiser og træner de to brødre på samme måde på ISS og Jorden. Forsøget skal vise, hvordan mennesket bliver påvirket af længerevarende ophold i Rummet med vægtløshed og stråling.
Suntory forklarer på sin hjemmeside, at man samarbejder med forskere fra Institute of Fluid Science ved Tohoku University, Institute for Solid State Physics ved University of Tokyo og Japan Synchrotron Radiation Research Institute om forskningsforsøget.
Op sammen med to danske satellitter
Udover whisky sender Suntory også andre alkoholiske drikke derop. Det er ikke første gang, at bryggerier kører forsøg med alkohol på rumstationen. I øjeblikket er et selskab ved at brygge øl deroppe. Tidligere har et skotsk selskab også sendt whisky til ISS.
Whiskyen vil blive sendt op fra Tanegashima Space Center den 16. august. Der er to små, danske satellitter fra Aalborg Universitet og firmaet GomSpace med på samme opsendelse.
De satellitter skal Andreas Mogensen sende i kredsløb om Jorden under sit ophold på rumstationen.