Forestil dig, at du lever i 1600-tallets renæssance, hvor der endnu ikke er nogen systematisk søgen efter viden inden for naturvidenskaben.
Så kommer der en frisk, ung dansker – den medicinstuderende Niels Steensen - og begynder at dissekere døde dyr og sågar mennesker … for at finde svar på, hvordan vi er skabt, og hvordan vi fungerer.
Det vækker nogen opsigt, for hidtil har man hovedsageligt fundet svarene gennem filosofisk tænkning og Biblen. Og Niels Steensen har ingen respekt for autoriteterne.
Kan professor gøre renæssancegeni kunsten efter?
Niels Steensen dissekerer et fårehoved og finder ud af, hvordan spyt og tårer bliver dannet. Han finder senere også ud af, at hjertet bare en muskel, der ikke rummer sjælen, som man ellers mener på den tid.
Han er meget troende, men han tror bestemt ikke, at Gud har direkte adgang til os gennem et punkt i hjernen, som man ellers har tænkt.
I DR K-serien Store Danske Videnskabsfolk går rockmusiker og bioforsker Johan Olsen denne gang tæt på Niels Steensen og hans skelsættende forskning.
Programmet indebærer en udfordring til en af Danmarks skarpeste skalpel-førere, Jørgen Tranum-Jensen, der er professor i anatomi og ansat på Panum Instituttet.
Kan han gøre Niels Steensen kunsten efter på et fårehoved? - Mens Niels Steensen selv kigger på i skikkelse af skuespilleren Thomas Voss.
Se videoen i toppen af artiklen og se programmet Store Danske Videnskabsfolk på DR K onsdag aften klokken 21:30.