Fredag gennemførte NASAs Orion-rumfartøj den testmission, som egentlig skulle være sket torsdag.
På grund af for voldsom vind og tekniske problemer, måtte missionen udsættes 24 timer, men fredag eftermiddag, dansk tid, lykkedes det at få rumskibet 5800 kilometer ud i rummet, to gange rundt om Jorden og tilbage igen.
NASA kalder missionen vellykket, og dermed er endnu et skridt taget mod målet, som er at bringe mennesker til Mars med Orion-fartøjet i midt 2030'erne.
To gange omkring Jorden på 4,5 time
Fredag klokken 13.05 dansk tid lettede Orion fra en affyringsrampe i Florida, og ganske kort efter påbegyndte fartøjet sin første tur rundt om Jorden.
Godt to timer senere var første omgang afsluttet, Orion ændrede kurs og tog endnu en runde om Jorden, denne gang i en elliptisk bane, som førte fartøjet længere væk fra Jorden, end et fartøj til transport af mennesker har været i over 40 år.
Turen tilbage gennem Jordens atmosfære påførte fartøjets varmeskjold en temperatur på 2200 grader, hvorefter 11 faldskærme foldede sig ud og hjalp kapslen med at sænke farten, inden den til sidst dumpede ned i Stillehavet klokken 17.29 dansk tid.
Analyser af missionen skal bringe mennesker sikkert til Mars
Når kapslen er hentet tilbage i forhåbentlig god behold, skal et nyt stykke arbejde til at gå i gang.
Orion er nemlig udstyret med 1200 sensorer i kabinen, som under missionen har samlet informationer om stråling og varme, samt testet forskellige systemer, og under opsendelse og tilbagekomst til Jorden har NASA blandt andet testet fartøjets varmeskjold, elektronik, faldskærme og højdekontrol.
Med alle de informationer tager NASA et skridt på vejen mod målet, som er at bringe mennesker til Mars om cirka 20 år.