I Universitetsparken ud til Jagtvej i København ligger August Krogh Instituttet. Hver dag går studerende og forskere tilknyttet Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet ind ad dørene i jagten på ny viden om kroppens fysiologi – det vil sige, hvordan kroppen fungerer, fx når man dyrker sport.
Idrætsforskningen har meget at takke netop August Krogh for. Han var en verdensberømt, dansk fysiolog, og hans forskning gør, at idrætsfolk ved, hvad de skal spise. De ved, hvornår de brænder sukker af, og hvornår de brænder fedt af i musklerne.
August Krogh var en usædvanlig og effektiv forsker. Han var verdensmester i fysiologiske spørgsmål, og hans forskning var så skelsættende, at han i 1920 fik Nobelprisen i fysiologi/medicin.
Sådan kommer ilt i ud muskler
Han havde fundet ud af, at ilt kommer ud i muskler, der arbejder, gennem små blodårer -kapillærer - der åbner sig og trækker sig sammen efter behov. August Krogh kunne tilmed dokumentere sin forskning med en helt speciel film med et dyreforsøg, der selv i dag kan slå benene væk under forskere.
Det sker for Johan Olsen, der er rockmusiker, bioforsker ved Københavns Universitet og vært på DR K’s serie Store Danske Videnskabsfolk.
Se videoen øverst i artiklen, der i kombination med forskningen bag udløste Nobelprisen.
Se programmet Store Danske Videnskabsfolk - August Krogh - onsdag klokken 21:30 på DR K.
Læser du artiklen på din mobil, så se videoen herunder.