For cirka 14 milliarder år siden blev universet dannet. Fra begyndelsen var der intet kosmisk støv, og derfor bestod stjerner og planeter af gas.
Nu har et internationalt forskerhold med Niels Bohr Institutet i spidsen fundet en galakse 13 milliarder lysår væk med masser af støv i, og galaksen er dannet bare 700 millioner år efter Big Bang.
Den opdagelse betyder, at galakser meget hurtigt fik stoffer som kul- og iltholdige støvkorn, som kunne danne faste planeter.
Tungere grundstoffer og ikke kun gas
Forskerne er meget overrasket over opdagelsen, skriver Niels Bohr Institutet i en pressemeddelelse.
- Det fortæller os, at almindelige galakser langt hurtigere end forventet blev beriget med tungere grundstoffer ud over universets oprindelige gasser, som var brint og en smule helium.
Det siger Darach Watson, der har ledet projektet og er astrofysiker i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.
Teleskoper i Chile
Astronomerne har benyttet bølgelængde-målinger af lys med hjælp af de 66 radioteleskoper - ALMA-teleskoperne - i det nordlige Chile til opdagelsen.
Darach Watson fortæller, at unge stjerner i tidlige galakser udsender hedt ultraviolet lys. Den varme ultraviolette stråling opvarmer det omkringliggende iskolde støv, som så udsender lys i fjern-infrarøde bølgelængder.
Det er dette fjern-infrarøde lys, som har fortalt forskerne, at galaksen er fyldt med støv.
- Påvisningen af store mængder faste stoffer som kulstof og silikater viser, at galakserne meget tidligt blev beriget med faste stoffer, som er en forudsætning for dannelsen af komplekse molekyler og faste planeter, siger Darach Watson.
Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Nature.
Klippeplaneter 11,2 milliarder år gamle
Forskningsresultatet kommer en måneds tid efter, at forskere fra Aarhus Universitet opdagede Mælkevejens ældste planetsystem – en stjerne med fem klippeplaneter – 11,2 milliarder år gammel.
Der var forskerne også overrasket over, at der kunne dannes klippeplaneter og ikke kun gasplaneter så tidligt i universets historie.