Sammen med den australske biolog Conrad Hoskin, lod et tv-hold fra National Geographic sig dumpe ned på et hidtil uudforsket plateau på den australske halvø Cape Melville i marts 2013, for at lave optagelserne til naturserien Lost Worlds, men de fik en del mere med hjem end ventet.
På få dage opdagede holdet tre helt ukendte hvirveldyr: Et gyldent skink-firben, en særlig frø, der lever i områdets klipper og en spektakulært udseende gekko, med en hale formet som et blad. De tre nyheder fra den australske faun er indgående beskrevet i oktobernummeret af det videnskabelige tidsskrift Zootaxa.
Lektor er forbløffet over egne fund
Conrad Hoskin, der er lektor i biologi på James Cook universitetet i Queensland, Australien er forbløffet over holdets fund:
- At finde tre forskellige hvirveldyr i et uudforsket sted som fx Ny Guinea, ville i sig selv være overraskende, siger han i en pressemeddelelse, men at finde dem i et land som Australien, som vi tror at vi har udforsket temmelig godt…
Nu er regnskovshøjlandet omkring Cape Melville dog aldeles svært tilgængeligt og holdet blev firet ned med helikopter, da man ikke umiddelbart kan komme dertil fra landjorden.
- Derfor har dyrene også fået lov at udvikle sig i fred gennem millioner af år, hvor de har tilpasset sig livet i højlandets regnskove og klippeformationerne, fortæller Conrad Hoskin.
De tre nye dyrearter
Hoskin har som opdageren af de tre arter fået lov at navngive og beskrive dem:
Den blad-halede Cape Melville gekko (Saltuarius eximius) adskiller sig markant fra andre gekkoer, er 20 cm lang, gemmer sig i klipperne om dagen, for at jage insekter og edderkopper om natten.
Det gyldne skink-firben (saltus) er dagaktivt, og søger gerne hen mod fugtige områder, hvor den jager insekter.
Endelig har den lille plettede klippe-frø (Cophixalus petrophilus, der betyder klippeelskende) som navnet antyder specialiseret sig i at leve i områdets fugtige klippesprækker, hvor den lægger sine æg.
Selvom den australske biolog er henrykt over det han kalder sit livs fund, er der ingen tvivl om, at nye ekspeditioner vil udforske området yderligere fremover.