Test dig selv: Hvor er din smertegrænse?

DR3 laver i dag og i morgen et landsdækkende smerteeksperiment - og vi har brug for dig og dine venner.

Onsdag aften laver DR3 et landsdækkende smerteeksperiment, som du kan deltage i gennem DR3's Facebook-side og linket her i artiklen. (© DR)

BEMÆRK, at forsøget er slut, så vi har fjernet linket til eksperimentet!Mandag aften jamrede de to DR-værter Emil Thorup og Thomas Skov i flere timer, da de live på DR3 gennemførte en simuleret 'fødsel'. Emil er frisk igen, mens Thomas stadig er plaget af ømme mavemuskler.

Nu er det blevet din tur til at mærke smerte. DR3 laver i dag, onsdag, og torsdag et landsdækkende smerteeksperiment, som forskere efterfølgende vil analysere.

Alle kan være med. Forsøget kræver ud over internetforbindelse blot en skål fyldt med koldt vand og isterninger.

Hvem har laveste smertegrænse?

Ofte siger kvinder, at mænd er nogle svæklinge, der ikke kan klare smerte. Men videnskaben viser faktisk, at mænd generelt tåler smerte bedre end kvinder.

Det tester vi i aften, når DR3 viser dokumentaren 'Smerte Eksperimentet' klokken 22. Der skal vi se nogle små smerteeksperimenter med få deltagere, der viser det modsatte af de videnskabelige smerteforsøg.

- Vores resultatet viser, at kvinders smertetolerance er højere end mænds, siger tilrettelæggeren på aftenens program, Lars Ostenfeld fra DR Videnskab.

Tester køn, hårfarve, alder og bopæl

I eksperimentet skal du se, hvor længe der går, inden smerten er så stor, at du ikke har lyst til at holde hånden nede i isvandet mere. Bemærk: Du må ikke holde hånden nede i isvandet længere end i 7 minutter!

Eksperimentet skal ud over at teste kvinder mod mænd også vise, om hårfarven betyder noget for smertegrænsen, om københavnere er mere pivede end andre, og om der forskel på ung og gammel.

Smerteforskere kigger på resultaterne

Efter eksperimentet skal smerteforsker og professor Lars Arendt-Nielsen på Aalborg Universitet og hans kolleger kigge nærmere på resultaterne.

Han er spændt på, om det landsdækkende smerteeksperiment støtter de små forsøg, der giver et andet billede end forskningen i smerte.

Men der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til smertereaktioner, siger han.

Kvinders smertegrænse varierer

Fx varierer smertereaktionerne hen over måneden for kvinder på grund af hormonsvingninger. Og østrogener har en betydning for smertesystemets funktioner.

Sådanne faktorer skal man også tage forbehold for, når man laver smerteforsøg.

- Så det er lidt mere kompliceret end som så, når vi sammenligner mænds og kvinders smertegrænse, siger Lars Arendt-Nielsen til dr.dk/viden.

Jo flere deltagere jo stærkere resultat

Jo flere der deltager i smerteeksperimentet jo bedre, for det vil udjævne de faktorer, der kan påvirke resultatet.

Og derfor er befolkningsundersøgelser ved hjælp af tv og internettet interessant, fordi de vil kunne vise noget andet, end smerteforskningen normalt viser.

- Det bliver sjovt at se, hvad der kommer ud af det, siger Lars Arendt-Nielsen.

Resultaterne er klar i næste uge

I starten af næste uge er forskerne klar med en analyse af det landsdækkende smerteforsøg. Og så kan du her på dr.dk/viden læse resultatet af smerteeksperimentet.

I programmet på DR3 klokken 22 kan du også se højdepunkter fra fødselseksperimentet mandag aften med Emil og Thomas.