Sådan skal Andreas bo i rummet

Danske Andreas skal lave forskningseksperimenter og vedligeholde rumstationen, når han ikke lige vasker sig i et par dråber vand eller sover på hovedet.

Den canadiske astronaut Chris Hadfield i en sovekapsel på den internationale rumstation, ISS. Herfra kan besætningen eksempelvis bruge twitter til at fortælle om livet i rummet. (Foto: © Canadian Space Agency)

Der venter en noget anderledes hverdag, når danske Andreas Mogensen bliver den første dansker i rummet.

Sammen med fem andre astronauter kommer han til at udgøre besætningen på den internationale rumstation, ISS, og danskeren bliver en vigtig del af hverdagen, selv om han i første omgang skal være på rumstationen i 10 dage.

Rumstationen, der er på størrelse med en fodboldbane, har siden 1998 haft op til seks astronauter boende i et halvt år af gangen. Besætningen bruger størstedelen af arbejdsdagen på at vedligeholde rumstationen indvendigt såvel som udvendigt og lave forskningseksperimenter som for eksempel medicinske forsøg.

Sover på hovedet

Op er ned, og ned er op på rumstationen. Den manglende tyndekraft gør, at astronauterne hverken sidder eller ligger ned under deres ophold på rumstationen. Søvn foregår i en sovepause, frit svævende i et lille kammer. Det er også her astronauterne har deres personlige ejendele i net, der er spændt fast til nettet. Derudover har hvert kammer en læselampe og en computer.

- Det er faktisk ret behageligt at sove ude i rummet. Vi hænger fast i soveposen, og man vænner sig til det, har den amerikanske astronaut og nuværende besætningsmedlem på ISS, Karen Nyberg, tidligere fortalt i et direkte liveinterview med den amerikanske nyhedskanal CNN.

Rumlasagne og vægtløse grønsager

Andreas Mogensen kommer ikke til at mangle mad i rummet. Maden kommer for det meste i dåser eller i poser, og er som oftest tørret. Men siden 2008 har stationen haft et køleskab, hvilket giver mulighed for at opbevare friske fødevarer.

Maden er varieret, og langt det meste mad, der kan findes i et supermarked, duer også i rummet. Derfor spiser de seks besætningsmedlemmer alt fra lasagne, over grønsager, til små supper. Besætningen har foruden de fælles rationer også mulighed for at tage nogle af deres egne livretter med.

Morgenbadet er et par dråber vand

Mængden af vand ombord på rumstationen er begrænset. Vandet bliver opbevaret i små poser, og doseres igennem en lille plastikslange, der minder om et sugerør. Om morgenen har astronauterne typisk et par dråber vand til at vaske ansigtet, og et par dråber til at børste tænder i.

Maden er vakuumforseglet og bliver også leveret i små poser.

Når besætningen ikke arbejder med enten forskning eller vedligeholdelse, styrke- og motionstræner de.

Det er nødvendigt, for den manglende tyngdekraft svækker muskelmassen. Heldigvis har besætningen adgang til to motionscykler, løbebånd og vægtløftningsudstyr ombord, som de bruger flere gange dagligt.

Træningen er dog ikke så intens som på jorden. Rumstationen er skrøbelig, og træner astronauterne for hårdt, kan det skabe vibrationer i skroget. Noget der i sidste ende kan forårsage skade på rumstationen.

Andreas hverdag 400 kilometer fra jorden

På en typisk dag vågner besætningen klokken 6, hvorefter de inspicerer rumstationen. Herefter er der morgenmad, hvorefter de holder morgenmøde med kontrolrummet på jorden.

Herefter styrketræner besætningen, og arbejder på vedligeholdelse af rumstationen samt forskningseksperimenter frem til klokken 13, hvor der er en times frokostpause.

Derefter fortsætter både træning og arbejde, inden aftensmaden bliver serveret klokken 19:30. Besætningen går i soveposen klokken 21:30.

Fredag er i øvrigt den ugentlige filmaften ombord.