Rumfartens verdenselite er samlet i Mexico for at snakke fremtidsdrømme

Den årlige IAC – International Astronautical Congress – er netop åbnet. Her kan rumagenturer, virksomheder, forskere og politikere dele visioner om fremtidens rumprojekter.

4000 rumfartsfolk er samlet til den årlige IAC – International Astronautical Congress - i år i Guadalajara i Mexico. (Foto: © Thomas Schumann, Thomas Schumann)

Lederne fra rumfartsorganisationer åbnende officielt International Astronautical Congress mandag, da de ceremonielt klippede et bånd over på kongressens udstillingsområde.

Det er 67. gang, at rumfartsledere, virksomheder, forskere og politikere mødes for at dele resultater og visioner for rummet.

Frem til lørdag vil de omkring 4000 delegerede på kongressen lytte til oplæg om alt fra baser på Månen, til hvordan man opnår mere diversitet i rumfart-miljøet.

Mars sætter dagsordenen

Sideløbende med oplæggene er der en udstilling, hvor organisationer og virksomheder viser, hvad de arbejder med.

Fx viser Lockheed Martin, en af hovedsponsorerne bag dette års kongres, på deres stand deres vision for en ”Base Camp” i kredsløb om Mars.

Mars spiller også en central rolle i en af de begivenheder, som der er gigantiske forventninger til.

Elon Musk, manden bag både SpaceX og Tesla-bilerne, fortæller tirsdag, hvordan SpaceX med deres nye raketmotor, Raptor, og rumskibet Mars Colonial Transporter vil etablere en koloni på den røde planet.

Du kan allerede nu se hans keynote her.

DTU Space foreslår rumkapløb

Kongressen har også dansk besøg. René Fléron, project manager for DTU Space, er taget til IAC for at pitche en idé om et nyt slags rumkapløb.

- Det tager meget lang tid at rejse i rummet. En tur til Mars tager eksempelvis 6-7 måneder. Der er meget at hente, hvis vi kan forbedre teknologien, så vores rumskibe kan flyve hurtigere, siger René Fleron til DR Videns reporter.

- Derfor vil jeg foreslå en konkurrence for studerende om, hvem der kan få en rumsonde til flyve ind i Månen hurtigst, fortæller han.

Den teknologi kan man nemlig efterfølgende også bruge til Mars-missioner, mener han.

På kongressen kommer der mange beslutningstagere, og det vil måske være muligt at overbevise dem om at støtte et projekt som René Flérons.

Mødested for amerikanske og sovjetiske rumforskere

Arrangøren bag kongressen er IAF – International Astronautical Federation – som har over 300 rumfartsorganisationer, virksomheder og forskningsinstitutioner som medlemmer fra 66 forskellige lande.

IAF har blandt andet som formål at skabe samarbejde mellem lande, dele viden og skabe opmærksomhed omkring rumfart.

Organisationen blev grundlagt i 1951 for at skabe dialog mellem Øst og Vest i en tid, hvor Den Kolde Krig gjorde det svært for rumforskere at udveksle viden.

I lang tid var IAC ét af de få steder, hvor sovjetiske og amerikanske videnskabsfolk kunne mødes og diskutere rumfart.

I 2017 bliver kongressen afholdt i Adelaide i Australien.

Thomas Schumann deltager på rumfartskongressen, og i de kommende dage kan du her på DR Viden læse flere artikler fra Mexico.

Den ældre herre med USA-slipset er den tidligere astronaut Buzz Aldrin. Han var med på den første månerejse og satte som den anden mand foden på Månen i 1969. (Foto: © Thomas Schumann, Thomas Schumann)