Når den danske astronaut Andreas Mogensen sendes ud i rummet til Den Internationale Rumstation, ISS, er det med til at fastslå Danmark som en vigtig rumfartsnation.
Sådan lyder det fra direktør for DTU Space, Kristian Pedersen.
- Det betyder for Danmark, at rumfart og rumforskning i Danmark bliver mere synliggjort på en helt anden måde, end vi har været vant til. Danmark har været aktiv og førende på visse områder inden for rumforskning, siden det begyndte i 1960'erne, siger Kristian Pedersen til DR Nyheder og fortsætter:
Masser af muligheder i fremtiden
- Og det at vi nu får et ansigt på, og en dansker der sidder 400 kilometer ude i den yderste frontlinje giver selvfølgelig et helt andet fokus på det her meget vigtige og potentielt spændende område, og der er masser af muligheder i fremtiden, siger direktøren.
Men det er ikke kun Danmarks omdømme, der får gavn af Andreas Mogensens rumeventyr. Også den danske økonomi kommer til at nyde godt af det.
- Det giver helt konkret flere danske arbejdspladser på de danske virksomheder, der arbejder med at lave instrumenter til rummet. Det giver forhåbentligt også flere mennesker, der vil interessere sig for det her spændende område og uddanne sig inden for teknik og videnskab, siger Kristian Pedersen.
Arbejdsplads 400 km over Jorden
Og mange vil da sikkert også få rumlængsel, når de læser om, hvilken arbejdsplads Andreas Mogensen får i 2015 på den internationale rumstation.
- Det er sted, der meget anderledes end noget, vi kender fra Jorden. Det er et stort internationalt forskningslaboratorium, der svæver rundt små 400 kilometer over hovedet og kredser rundt omkring Jorden hver halvanden time. Og så er der jo ingen tyngdekraft, så det adskiller sig fra alt, hvad vi kender, siger Kristian Jensen.
En del af dagligdagen på rumstationen kommer til at gå med at foretage forskningsprojekter, hvor astronauterne udnytter vægtløsheden til at undersøge, hvordan stoffer klarer sig, samt hvordan menneskekroppen opfører sig, når man er vægtløs.
Svævende VVS-arbejde
- Og så er der noget almindelig vvs-arbejde med vedligeholdelse af rumstationen. Desuden er der noget formidlingsarbejde, hvor der er skoleklasser, som en gang imellem får lov at ringe op og snakke med astronauterne, fortæller en begejstret Kristian Pedersen.
Selve missionen med den danske astronaut præsenteres på et store pressemøde på Tycho Brahe Planetarium klokken 11 onsdag.