Rosetta ankommet som planlagt

Efter godt 29 minutters neglebidende venten på signalet, kunne forskerne ånde lettet op. Rosetta er ankommet til kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko fotograferet fra Rosetta 4. august. (© ESA / Rosetta / Navcam)

"Vi er på kometen."

Sådan lød de første ord fra en tydeligt lettet chef for Rosetta missionen hos ESA's kontrolcenter i den tyske by Darmstadt Sylvain Lodiot, da han 29 minutter og 15 sekunder efter sondens reelle ankomst, omsider modtag signalet om at alt var gået som planlagt.

Flyveleder for sonden Andrea Accomazzo kunne tilføje at han ikke tidligere havde set motorerne arbejde så præcist.

Skal flyve langs kometen de næste dage

Sonden Rosetta har nu nået sit mål - kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, som den skal foretage en række flyvninger langs med, med en afstand på 100 kilometer. Og da det foregår med en hastighed på ca. 55.000 km i timen, kunne meget gå galt.

Som første opgave har Rosetta kl. 11 foretaget en 7 minutter lang manøvre hvor den - set fra solens side - fløj på indersiden af 67P/Churyumov-Gerasimenko, fortæller ESA forsker Frank Budnik.

Skal opsamle støv og gasser fra kometen

De næste dage skal en række lignende manøvrer finde sted, hvor man blandt andet vil kortlægge kometens præcise tyngdekraft, så Rosetta kan flyve sikkert rundt om kometen, forklarer han i en direkte transmission fra ESA's kontrolcenter i den tyske by Darmstadt.

Resultaterne er allerede begyndt at dukke op og forskerne får masser af data ind.

- De kommende måneder vil Rosettas tekniske instrumenter opsnuse og måle løs på de partikler og gasser som kometen udsender, fortæller ESA's projektforsker Matt Taylor fra Rosetta missionen.

Målinger der indeholder en landing på selve kometen - en landing der er planlagt til at foregå i november, hvor man vil foretage en række prøveboringer af selve kometens kerne.

Rosetta kan fortælle os om Jordens fødsel

Rumsonden skal fra nu og de næste mange måneder opsamle data fra kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, der kan fortælle os en lang række ting om universets og Jordens opståen.

Mens Jorden har udviklet sig og ændret sig over milliarder af år, er kometer fuldstændig som de altid har været. Derfor kan målinger fra kometer som 67P/Churyumov-Gerasimenko give forskerne svar på en lang række grundlæggende spørgsmål om hvad vi oprindeligt kommer fra.