Der er altid fare forbundet med at sende raketter op i rummet. Der er meget brændstof til stede ved affyringen, der er masser af ilt, og det hele foregår med stor kraft.
Det øger risikoen for, at ting kan gå galt, som det gjorde tirsdag, da en ubemandet raket fra et privat firma skulle bringe forsyninger og forskningsmaterialer op til Den Internationale Rumstation, ISS.
Raketten eksploderede få sekunder efter start og lavede også store skader på affyringsrampen.
Men kunne et fejlbehæftet fartøj have skabt problemer oppe ved selve ISS, hvis det var nået derop?
DR Viden har spurgt Per Lundahl Thomsen om det. Han er chefkonsulent på Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space.
Små mængder brændstof
Når rumfartøjer er sendt op i rummet, manøvrerer de ved hjælp af små dyser med brændstof, der styrer fartøjerne, når de skal koble til og fra rumstationen.
- Der er altid en risiko forbundet med brændstoffer. Det er ikke legetøj. Men umiddelbart har sådan en type eksplosion ingen betydning for risikoen i rummet, siger Per Lundahl Thomsen.
Blandt andet fordi, der ikke er så meget brændstof om bord længere eller ilt, når rumfartøjer når op til ISS. Og sikkerhedsforanstaltningerne er meget høje oppe ved ISS, så man minimerer risikoen for fare.
Afhænger af fejlen
Man ved endnu ikke, hvorfor raketten eksploderede. Der kan være fejl ved låg til brændstoftanke, ventiler eller pakninger, der har lækket brændstof. Det kan være elektronik eller meget andet.
Selve typen af fejl kan få betydning for, hvordan man designer og bygger raketter i fremtiden.
Men eksplosionen tirsdag aften dansk tid er ifølge Per Lundahl Thomsen ikke noget, som bør vække bekymring i forhold til sikkerheden på ISS.
Der har ifølge Per Lundahl Thomsen ikke været noget fremme om eksplosionsfare i forhold til til- og frakobling til rumstationen ISS eller forgængeren, den russiske rumstation MIR, der blev sendt i kredsløb om Jorden i 1986.