Pilerokker kan inspirere til fremtidens ubåde

Analyser af vandets strøm udenom pilerokker kan blive til nye transportdesigns.

Sortspottet pigrokke i Den Blå Planet. (Arkiv) (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)

2 amerikanske forskere har fået øje på pilerokkernes elegante måde at bevæge sig gennem vandet på, og vil nu undersøge om de betagende bruskfisk kan inspirere til udformning af fremtidens ubåde.

Mens de fleste fisk bevæger halen fra side til side, svømmer pilerokkerne radikalt anderledes på en facon, med bevægelser på det yderste af vingerne, der mest minder om et blafrende flag i vinden.

Og det er forholdet mellem udformningen af dyrets vinger og de hvirvelstrømme, bevægelserne skaber i vandet, der særligt har haft forskernes opmærksomhed.

Ved hjælp af et computerprogram og særlige algoritmer til at udregne vandets bevægelser med, er de blevet klogere på de forhold, som er afgørende for rokkens lette færd gennem vandet.

Naturen kan inspirere til nye designs

- Vi kan lære meget af naturen og bruge den som inspiration til nye designs af biler, fly og ubåde, fortæller ph.d studerende Iman Borazjani fra University of Buffalo i en pressemeddelelse. Og med rokken som inspiration, håber forskerne at deres studier kan føre til udformning af mere energieffektive ubemandede ubåde, der er i stand til at bevæge sig ud på hidtil uopnåelige havdybder. Både med henblik på at udforske oceanet yderligere men også i miljø- eller redningsøjemed, skriver de.

Indtil videre er forskerne blevet opmærksomme på, hvordan rokkerne benytter sig af at skabe hvirvelstrømme der lægger et lavt tryk foran fisken, mens det er kraftig bag den.

Næste skridt bliver at undersøge hvilke nuanceforskelle der er på de rokkearters måde at bevæge sig gennem vandet på.

1. del af 3D modul af hvordan (de blå) hvirvelstrømme dannes omkring pilerokken og får den til at bevæge sig fremad. (Foto: © Richard Bottom, University of Buffalo)
1. del af 3D modul af hvordan (de blå) hvirvelstrømme dannes omkring pilerokken og får den til at bevæge sig fremad. (Foto: © Richard Bottom, University of Buffalo)