Ny forskning: Skolereformen giver børn bedre kondition

Skolereformens krav om motion gør børn sundere, viser forskning. Faktisk kræver det mindre end 45 minutter om dagen for at forbedre børns kondition.

Boldspil med høj intensitet på små baner en time om ugen i skolen er nok til at forbedre børns sundhedstilstand markant, viser forskning. (Foto: © Iris (modelfoto), Scanpix)

Med krav om 45 minutters fysisk aktivitet lægger den nye folkeskolereform op til, at børnene har bedst af at røre sig mere.

Og nu viser ny idrætsforskning, at skolereformens krav om mere sved på børnenes pander faktisk forbedrer deres generelle sundhedstilstand.

- Resultaterne er meget lovende i forhold til at kunne bruge skolereformen til at forbedre den fysiske form og sundhedstilstanden for danske børn, siger Peter Krustrup, forskningsleder ved Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitets Institut for Idræt og Ernæring.

Med andre ord kan skolereformen faktisk bidrage positivt til folkesundheden, forklarer han.

Boldspil på små baner har størst effekt

Peter Krustrup og en række idrætsforskere har testet tæt på 500 skolebørn i Frederikssund og København i forskellige fysiske aktiviteter.

Og særligt boldspil med høj intensitet viser sig at have store, positive effekter på børnenes fysiske tilstand.

Det drejer sig i særdeleshed om fodbold, floorball og basketball. Men de største indvirkninger på børnenes kondition ses, når aktiviteterne er organiseret på en helt særlig måde, konkluderer forskerne.

Kodeordene er her mindre baner, færre på holdene og niveauinddeling af børnene.

Resultatet bliver en større aktivering af alle skolebørnene - også de overvægtige børn, og dem der ikke dyrker idræt i deres fritid.

- Vi har mange danske skolebørn, som er i god form. Men vi har også en hel del, der ikke er i god form. Resultaterne viser, at der er meget positive effekter ved at være fysisk aktiv med en særlig høj intensitet på de små baner, siger Peter Krustrup.

- Vi har konstateret, at boldspil tre mod tre giver høj intensitet og involvering. Alle børnene har høj puls og udfører mange intense aktioner, der styrker knogler, muskler og hjerte, forklarer han.

Bare en time om ugen gør en forskel

Lærerne behøver ikke frygte, at al skoletiden nu skal gå op i fodbold og basketball.

For rent faktisk viser den nye forskning, at to gange 30 minutters motion med høj intensitet om ugen i skolen er nok til at forbedre elevernes fysiske form markant, forklarer idrætsforskeren.

- På bare seks uger har de forbedret deres form med tyve procent. Det gjaldt også de ikke klubaktive, de utrænede og de overvægtige børn.

- Resultaterne er lovende, fordi der ikke skal så meget til for at forbedre sundhedstilstanden, hvis bare intensiteten er høj nok. Der skal faktisk mindre til, end de 60 minutters aktivitet om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Peter Krustrup.

Med skolereformen har regeringen indført de såkaldte aktivitetstimer, der skal få børnene til at lære på en anden måde.

Det skal gerne ske gennem fysiske aktiviteter. Enten med de traditionelle aktiviteter som morgenløb og boldspil eller ved aktiviteter, der understøtter elevernes faglige læring.

Det kan eksempelvis være lege som bogstavkrig eller orddart.

Seminar om boldspil i skolen

I dag holdt Center for Holdspil og Sundhed og Danmarks Idrætsforbund, DIF, et seminar om boldspil for skolebørn i forbindelse med skolereformen.